Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

23 april 2009
Groen licht voor eerste UM masteropleiding in Venlo Masteropleiding Global Supply Chain Management and Change goedgekeurd

In september 2009 start UM Venlo (de nevenvestiging van Universiteit Maastricht in Venlo) voor het eerst met de masteropleiding Global Supply Management and Change. Eind vorig jaar werd de opleiding geaccrediteerd door de NVAO en nu heeft ook het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn goedkeuring gegeven. De masteropleiding is een eerste stap op weg naar de spilfunctie die UM Venlo in de regionale kenniseconomie wil gaan vervullen en focust zich inhoudelijk op een van de belangrijke regionale speerpunten, de logistiek. De opleiding is een initiatief van de Universiteit Maastricht, Gemeente Venlo en de Provincie Limburg.

De Universiteit Maastricht beoogt met haar vestiging in Venlo een belangrijke rol als regionale kenniskatalysator te vervullen door ter plekke voor de regio relevant wetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan te bieden; van volwaardige masteropleidingen tot op maat gesneden cursussen voor specifieke bedrijven. Verder ontplooit zij onderzoeksactiviteiten met EU-regionale partners. Inhoudelijk sluiten de activiteiten aan bij twee belangrijke regionale speerpunten: logistiek en agro-food.
Venlo is nationaal en internationaal gezien een erkende logistieke hotspot en ligt in het centrum van het grootste tuinbouwgebied van Centraal Europa.

De nieuwe masteropleiding Global Supply Chain Management and Change is een éénjarige internationale opleiding gericht op innovatie en ondernemerschap, verzorgd door de Faculty of Economics and Business Administration. Studenten worden opgeleid tot hooggekwalificeerde professionals op het gebied van ketenmanagement. Naast de master Global Supply Chain Management and Change zal, behoudens accreditatie en goedkeuring door het Ministerie, in 2009 ook de tweede masteropleiding Health Food Innovation Management van start gaan. Deze tweejarige opleiding wordt verzorgd door de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences en leidt studenten op voor een carrière in de biofood, life sciences en productontwikkeling.

In Nederland worden nieuwe opleidingen in het hoger onderwijs getoetst aan strenge voorwaarden voordat zij kunnen worden opgenomen in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). De toetsing verloopt in twee stappen: eerst beoordeelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of de opleiding doelmatig is: de opleiding moet vernieuwend zijn en bovendien voorzien in een door de overheid erkende behoefte. Vervolgens bepaalt de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) of de kwaliteit van de aangevraagde opleiding voldoende is. Vervolgens De master Global Chain Management and Change heeft zowel de accreditatieprocedure als de doelmatigheidstoets met goed gevolg doorstaan.