FloraHolland


Samenwerking Terra Next en FloraHolland Eelde

EELDE, 23 april 2009 (persbericht) - Deze week heeft een eerste groep leerlingen van Terra Next bij bloemenveiling FloraHolland Eelde met een keurmeester de kwaliteit van bloemen onderzocht. FloraHolland Eelde geeft hiermee praktisch inhoud aan het samenwerkingsconvenant dat zij in 2007 sloot met Terra Next, de groenopleiding van AOC in Noord-Nederland. Doel van de samenwerking is om een brug te slaan tussen de opleiding en de praktijk en het vergroten van de kennis bij de leerlingen over de sierteeltsector in Noord-Nederland. Eelde ondersteunt hiermee de leermodules van de groenopleiding vanuit het bedrijfsleven. Inmiddels zijn er drie leermodules beschreven, te weten `keur en kwaliteit', `commercie' en `kopen op de klok'.

In de eerste helft van 2009 worden deze drie modules vanuit FloraHolland Eelde begeleid. Op deze manier kunnen de inhoud van de modules én de samenwerking worden getest. Het testen van de inhoud is belangrijk, voor deze leergang vanaf het schooljaar 2009/2010 wordt aangeboden aan alle Terra Next-vestigingen in Noord-Nederland (Groningen, Emmen, Meppel, Eelde).

Module 'keur en kwaliteit' getest
De eerste module `keur en kwaliteit' is inmiddels getest. Een groep leerlingen heeft deze week de werkzaamheden van de keurmeester gevolgd. Daarbij is met name gelet op de kwaliteit en rijpheid van de producten. Voor inkopers op de bloemenveiling is het belangrijk dat deze kwaliteit gegarandeerd wordt. Aangezien er bij bloemen altijd verschil in kwaliteit is, brengen de aangeleverde bloemen en planten ook verschillende prijzen op. In deze eerste module wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. FloraHolland Eelde maakt met ingang van
2009 gebruik van het zogenaamde ECP2 systeem (Elektronische Controleplek) voor keurmeesters. Met dit systeem wordt door middel van een elektronische scan bij binnenkomst van de producten alle informatie zichtbaar. Deze informatie is gekoppeld aan de veilingkar en belading. Het elektronische systeem kent de opgebouwde betrouwbaarheidsindex van de aanvoerder en geeft advies over een eventuele controle. De leerlingen waren enthousiast over de module en zien uit naar de volgende.

Bij de foto: Leerlingen krijgen uitleg van een keurmeester