TNO

aan borstgevoede zuigelingen makkelijker

23 april 2009

Eenvoudiger product met een uniforme dosering helpt ouders bij voldoen voedingsadvies

TNO: maak het juist geven vitamine D en K aan borstgevoede zuigelingen makkelijker

Om misverstanden en verkeerde dosering te voorkomen, pleit TNO ervoor de vitaminedruppels D en K voor borstgevoede zuigelingen alleen in een uniforme dosering verkrijgbaar te maken. Eén flesje met vitamine D en K voor zuigelingen tot 3 maanden, en één flesje met alleen vitamine D voor daarna. Op dit moment zijn de preparaten in verschillende samenstelling en dosering te verkrijgen.

Kwart van borstgevoede zuigelingen krijgt te weinig vitamine D

Ouders blijken volgens onderzoek van TNO onbewust de verkeerde, meestal te lage, dosering vitamine D en K aan hun kinderen te geven. Vijfentwintig procent van de volledig borstgevoede zuigelingen in Nederland krijgt te weinig vitamine D, 2% zelfs helemaal niets. Het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is om dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Een tekort aan vitamine D geeft al snel een verstoring van de botaanmaak die later in het leven de botontkalking verergert (osteoporose). Minder bekend is dat een vitamine D tekort ook een scala vage klachten op de kinderleeftijd kan veroorzaken: moeheid, spierzwakte en trage motore ontwikkeling. Vitamine D tekort speelt bovendien een rol bij het ontstaan van chronische aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en type 1 suikerziekte.

TNO hoopt dat de goed onderbouwde advisering in de praktijk beter uitgevoerd zal kunnen worden door een gebruiksvriendelijker product aan ouders beschikbaar te stellen met een uniforme dosering.

Vitamine K van belang voor bloedstolling

Eerder deze week pleitte ook kinderarts Van Hasselt van het UMCUtrecht voor een beter vitamine K beleid. In zijn proefschrift laat hij zien dat een honderdtal uitsluitend borstgevoede baby's met een belemmering van de gal-afvloed ook te weinig vitamine K krijgen. Dat kan bij deze patiënten leiden tot bloedingen, het meest gevreesd zijn spontaan optredende hersenbloedingen. Met een passende dosering vitamine K zijn de bloedingen te voorkómen. TNO stelt dat de specifieke aandacht voor deze bijzondere groep baby's belangrijk is. Vitamine K is echter voor álle zuigelingen die borstvoeding krijgen van belang voor een goede bloedstolling. Onderzoek van TNO liet zien dat 14% van de volledig borstgevoede zuigelingen in Nederland te weinig vitamine K krijgt. Alle pasgeborenen krijgen wel direct na de geboorte een dosering voldoende voor de eerste week. Daarna moeten ouders zelf een flesje vitamine K halen, na twee weken ook een flesje vitamine D. Terwijl de vitamines D en K eenvoudig sámen in een flesje kunnen.

TNO bereidt de oprichting voor van een Kenniscentrum Borstvoeding waar alle relevante kennis over borstvoeding verzameld wordt, waaronder ook de relatie met vitamine D en K.
bericht 2009-18
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75