Inspectie v/h Onderwijs



* Opbrengstenoverzichten voortgezet onderwijs 2009

Opbrengstenoverzicht voortgezet onderwijs 2009

22 apr. 2009

Voor het twaalfde jaar publiceert de inspectie op deze website de resultaten van de scholen in het voortgezet onderwijs. De resultaten worden in drie overzichten weergegeven:

* opbrengstenoordeel;

* opbrengstenkaart;

* verschil tussen het schoolexamen en het centraal examen (se-ce).

In het overzicht opbrengstenoordeel is per school aangegeven welke onderwijssoorten (vmbo per leerweg, havo en vwo) onvoldoende of voldoende presteren. Voorheen bestond ook een derde categorie: `excellent'. De term excellent is nu vervallen omdat hij verwarring opriep. De opbrengstenkaart gaat alleen over de opbrengsten van de school en geeft daarom geen oordeel over de school als geheel.

Het oordeel van de inspectie is gebaseerd op de resultaten over de drie schooljaren 2005/2006 tot en met 2007/2008. Hierbij zijn de volgende gegevens betrokken (de indicatoren):

* hoe scoren de leerlingen bij de examens?
* hoe is de doorstroom in de onderbouw (zijn er bijvoorbeeld veel zittenblijvers in de eerste twee klassen)?

* wat is het rendement in de bovenbouw (zoals het aantal leerlingen dat in een keer doorstroomt naar het examen)?
* hoe groot is het verschil tussen de schoolexamens en de centrale examens? Voor se-ce is de normering voor alle onderwijssoorten nu gelijkgetrokken. Bij een verschil van een half punt of kleiner spreekt de inspectie van een gering verschil, bij een verschil tussen een half en een heel punt van een groot verschil en bij een verschil van meer dan een punt van een zeer groot verschil. Beide laatste kwalificaties worden gezien als onvoldoende.

De inspectie noemt de opbrengsten van een onderwijssoort op een school onvoldoende als tenminste twee van de vier indicatoren onvoldoende zijn.

Er is ook een totaaloverzicht beschikbaar van de opbrengstenoordelen over alle
scholen(http://www.onderwijsinspectie.nl/nl/home/Algemeen/zoeken/Zoek_ op_scholen) in het voortgezet onderwijs.

Onder de knop Schoolwijzer vindt u de Toezichtkaart. Deze geeft het algehele oordeel van de inspectie over scholen weer, toont de toezichtvorm en biedt toegang tot de rapporten over de school.

Via de Toezichtkaart kunt u doorklikken naar de `opbrengstenoverzichten' die zijn onderverdeeld in bovengenoemde drie overzichten. Op de opbrengstenkaart 2009 ziet u welke resultaten leerlingen halen op hun school.