Deelgemeente Charlois Rotterdam

Kinderdeelraad op 20 april 2009

De deelraad Charlois vroeg jongens en meisjes uit groep 8 van basisscholen in heel Charlois naar hun ideeën om van de deelgemeente Charlois een nog leukere plek te maken om te wonen, spelen en naar school te gaan. Tijdens de kinderdeelraad, die op 20 april plaatsvond in het theater Zuidplein, presenteerden jongens en meisjes van de Christophoor en de Wilhelminaschool hun plannen.

Leden van de kinderdeelraad De leerlingen van de Wilhelminaschool stelden voor om in Charlois een paar clubhuizen neer te zetten, waar 12- tot 15-jarigen terecht kunnen om te tafelvoetballen, biljarten en te tafeltennissen, maar ook om lekker te chillen. In het clubhuis is een snackbar met gezonde dingen, zoals fruit, en eromheen ligt een speeltuin en sportveld waar doeltjes en een basket staan. Naast het clubhuis staat een container met allerlei speelmaterialen, zoals skelters en voetballen.

De jongens en meisjes van de Christophoor bedachten een plan waarmee ze oudere mensen helpen en waardoor ze zichzelf tegelijkertijd van een andere kant laten zien. Zij willen één keer per half jaar naar een bejaardentehuis in de buurt en daar samen met de bewoners bloempotten versieren om in de wijk neer te zetten. Ook willen ze oudere mensen uitnodigen bij hun sportdag. Daarnaast willen ze graag een speeltuin voor oudere kinderen. Hiervoor willen ze eerst langs de huizen gaan om te vragen wat volgens kinderen nodig is in een speeltuin.

Voordat er gestemd werd over wat het leukste voorstel is, kregen de kinderdeelraadsleden de gelegenheid om elkaar vragen te stellen over de gepresenteerde plannen. Het was duidelijk te merken dat iedereen zich goed had verdiept in de voorstellen; er werden een heleboel kritische vragen gesteld. Als je potten met planten hebt neergezet, wat doe je dan de rest van het jaar? Ben je niet bang dat ouderen makkelijker iets breken tijdens een sportdag? Waarom mag je niet in het clubhuis als je 11 jaar bent? En wat doe je wanneer de container met spelmaterialen wordt vernield?

Nadat alle voorstellen aan de orde zijn geweest en de voor- en nadelen zijn besproken, was het tijd voor de kinderdeelraadsleden om te stemmen. Even zag het er naar uit dat geen van de voorstellen een meerderheid van de stemmen zou krijgen. Maar na een korte schorsing, waarin de leden met elkaar konden overleggen om tot een compromis te komen, kon er worden gestemd. De voorzitter noemde één voor één de voorstellen, waarna de leden die het daarmee waren hun hand opstaken. De griffier telde alle stemmen en noteerde de uitslag. De voorstellen met de meeste stemmen waren het clubhuis voor 12- tot 15-jarigen en de sportdag voor ouderen.

Na het stemmen reageerde Dick Lockhorst, de voorzitter van de deelraad Charlois, op de voorstellen die de meeste stemmen kregen. Hij vertelde dat er voor activiteiten met ouderen altijd wel geld beschikbaar is via de deelgemeente en dat het neerzetten van een clubhuis erg duur is. Het uitlenen van sport- en spelmaterialen vond Dick erg interessant en hij stelde daarom voor om een tussenvorm te bedenken, waarin de verschillende ideeën die vandaag zijn gehoord kunnen worden samengevoegd. In het Zuiderpark worden binnenkort het evenemententerrein en de sportieve vernieuwingsplek opgeleverd. Daar kan een sportkantine komen voor jongens en meisjes uit heel Charlois, waar je kunt loungen, tv kunt kijken en anderen kunt ontmoeten. Er werkt een zgn. sportconsulent, waar je sport- en spelmaterialen kunt lenen en die je kan helpen bij het uitzoeken en gebruiken van die materialen.

De leden van de kinderdeelraad stemden unaniem in met het samenvoegen van de voorstellen tot dit nieuwe voorstel. Dit besluit van de kinderdeelraad zal worden aangeboden aan de deelraad Charlois, die zich zal inzetten voor de uitvoering van het besluit.