Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2594 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk RWS/SDG-2009/77603

Uw kenmerk Datum 23 april 2009 2009Z07117

Onderwerp Kamervragen Bijlage(n)
---

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Aptroot op 15 april 2009 heeft gesteld inzake het voornemen van Rijkswaterstaat delen van de A44 - A4 en de toeritten van de Bollenstreek (N207) af te sluiten in het weekend waarin het bloemencorso in de Bollenstreek plaatsvindt.


1. Op 25 april wordt het bloemencorso in de Bollenstreek gehouden met naar verwachting 1,25 miljoen bezoekers. Bent u bekend met het voornemen van Rijkswaterstaat delen van de aansluiting A44-A4 en de toeritten van de Bollenstreek (N207) juist in dit weekend af te sluiten?


1. In de nacht van vrijdag 24 april op zaterdag 25 april stonden wegwerkzaamheden gepland. Er is voor de verbreding van de A4 een nieuw viaduct in de A44 aangelegd over de A4 bij Burgerveen. Dit viaduct zou in de nacht van 24 op 25 april worden aangesloten op de bestaande weg.


2. Bent u bekend met het feit dat Rijkswaterstaat na overleg met de 5 `Bollengemeenten' heeft laten weten de afsluitingen gewoon door te laten gaan, ondanks de waarschuwing dat er een enorme verkeerschaos dreigt en honderdduizenden mensen het corso dreigen mis te lopen?


2. Tijdens een algemeen regio-overleg op 14 april heeft een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat de planning voor bovengenoemde werkzaamheden van de aannemer besproken. Op basis van de reactie van de betrokken vertegenwoordigers van de `Bollengemeenten' werd duidelijk dat geplande werkzaamheden verkeershinder zouden kunnen veroorzaken. In een reeds gepland specifiek overleg met de gemeenten Lisse en Noordwijk zijn op 15 april de planning en alle voorgenomen activiteiten nog eens goed doorgenomen. Als resultaat van dit overleg is besloten de werkzaamheden niet op 24/25 april, maar twee weken later uit te voeren.


3. Dient Rijkswaterstaat bij de planning van werkzaamheden niet met zulke bijzondere omstandigheden rekening te houden, juist ook als betrokken gemeenten dat naar voren brengen?

a
agina 1 van 2
---





3. Rijkswaterstaat heeft het beperken van verkeershinder hoog in het vaandel Datum staan. Bij wegwerkzaamheden wordt standaard rekening gehouden met geplande

evenementen. Een goede en tijdige afstemming met gemeenten is van belang om Ons kenmerk ook tijdig eventuele knelpunten in beeld te hebben. Het kan wel voorkomen dat in RWS/SDG/NW2009/77603 sommige situaties de planning krap is, gelet op een combinatie van beperkte verkeersluwe momenten, evenementen en de vele wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat zoekt dan samen met de gemeenten en de aannemer naar haalbare oplossingen.


4. Bent u bereid direct in te grijpen, door de opdracht aan Rijkswaterstaat de voorgenomen werkzaamheden op een ander tijdstip te laten plaatsvinden?

4. Voorop staat dat er geen onnodige verkeershinder veroorzaakt wordt, zeker niet ten tijde van zo'n groot evenement als het Bloemencorso. Ingrijpen is niet noodzakelijk omdat op basis van nader overleg en beraad een hernieuwde afweging is gemaakt. Deze heeft erin heeft geresulteerd dat de nachtafsluiting op een ander moment zal plaatsvinden.

5. Kunt u deze vragen met spoed, in ieder geval nog deze week, beantwoorden?
5. Met deze antwoorden heb ik aan uw verzoek voldaan.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2