Veilig Amsterdam


Start inspraak APV-wijziging voor mogelijk maken fietsparkeerverbod

Geparkeerde fietsen blokkeren de straat
23 april 2009

Het college van B&W heeft ingestemd met de vrijgave voor inspraak van een voorstel voor een APV-wijziging waarmee het mogelijk wordt om gebieden aan te wijzen waar een fietsparkeerverbod geldt.

Hiermee komt het college tegemoet aan de wens van verschillende stadsdelen om in het belang van de veiligheid of inrichting van de openbare ruimte en ter voorkoming van hinder een fietsparkeerverbod in te kunnen stellen. Voorwaarde is dat er voldoende voorzieningen in de nabijheid zijn waar de fietsen wel kunnen worden geparkeerd.

Het is karakteristiek voor het Amsterdamse straatbeeld dat fietsen overal in de openbare ruimte worden geparkeerd. Grote hoeveelheden chaotisch buiten een stalling geparkeerde fietsen kunnen soms voor onveilige verkeerssituaties of hinder zorgen â vooral in gebieden waar (bouw)activiteiten en/of grote drukte voorkomen, zoals in winkelgebieden of bij stations.

Uitbreiden regulering
De mogelijkheden die de huidige Algemene Plaatselijke Verordening (APV) biedt om fietsparkeren in dit soort situaties te reguleren zijn beperkt. Om deze reden stelt het college van B&W een APV-wijziging voor waarmee de stadsdelen de bevoegdheid krijgen om gebieden aan te wijzen waarin fietsen en bromfietsen uitsluitend in de daarvoor bestemde voorzieningen mogen worden geparkeerd. Het voorstel houdt in dat een dergelijk verbod alleen kan worden ingesteld onder de voorwaarde dat er voldoende fietsparkeervoorzieningen aanwezig zijn.

Het voorstel voor de APV- wijziging ligt vanaf 24 april t/m 5 juni ter inzage. Na de inspraaktermijn van zes weken zullen de reacties worden verwerkt in een nota van beantwoording. Deze nota wordt samen met het voorstel voor de wijziging van de APV naar verwachting eind oktober aangeboden aan de gemeenteraad.

Meer informatie
Johanneke Helmers, Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, 020-556 5113
Rinske Wieman, afdeling bestuursvoorlichting, 020 552 3409 Vanaf 24 april is op www.fiets.amsterdam.nl meer informatie over de inspraakprocedure te vinden.