Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt AU-missie Somalië tegen oorzaken piraterij

23 apr 2009 | Nederland draagt 1,5 miljoen dollar bij aan de training van militairen van de Afrikaanse Unie voor de missie in Somalië (AMISOM). Dat maakte minister Verhagen bekend. Vandaag vindt in Brussel een VN-conferentie plaats om fondsen te werven voor de missie en voor de opbouw van de politie van de Somalische overgangsregering.

"Somalië wordt gebruikt als uitvalsbasis door piraten," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "We pakken het probleem op zee aan, maar we moeten ook iets doen aan de oorzaken. Dat zijn het gebrek aan veiligheid, de voortdurende schendingen van mensenrechten en de enorme armoede in het land."

Somalië heeft sinds 1991 geen centrale regering meer. Door de voortdurende gevechten tussen clans, krijgsheren en milities raakten meer dan een miljoen mensen ontheemd. Naar schatting 43 procent van de Somalische bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp. Meer veiligheid is ook voor de hulpverlening van groot belang.

Militairen van de Afrikaanse Unie beschermen nu het vliegveld, het presidentieel paleis, een aantal overheidsgebouwen en de haven in de hoofdstad Mogadishu. AMISOM is nog niet op volle sterkte, waardoor de missie nog niet kan worden uitgebreid naar andere delen van de stad en de rest van het land.

Nederland betaalt via de Africa Peace Facility van de Europese Unie mee aan de missie in Somalië. In 2009 zal de totale steun van de EU 20 miljoen euro bedragen.

Marineschepen van de Europese Unie, de NAVO en andere landen treden sinds eind 2008 op tegen priaterij in de wateren rond Somalië. Nederland zal in de tweede helft van dit jaar een fregat bijdragen aan de EU-missie. Piratengroepen hebben aangetoond te kunnen opereren tot een afstand van bijna 750 kilometer uit de kust.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Meer informatie over Somalië

* Website AMISOM Externe link

* Somalië Algemeen ambtbericht maart 2009 | PDF, 971 Kb