VU medisch centrum

Dag van de verpleegkundige carrière

Verpleegkundigen met ambitie oriënteren zich bij VUmc

23 april 2009

Bijna honderd belangstellenden bezochten op vrijdag 17 april de Dag van de verpleegkundige carrière. Door het hele VUmc werden presentaties en rondleidingen georganiseerd om verpleegkundigen persoonlijk kennis te laten maken met de gespecialiseerde zorgeenheden en de carrière- en ontwikkelingsmogelijkheden binnen VUmc.

Foto: DigiDaan Het programma was ingedeeld in vier circuits. Naast gespecialiseerde intensieve zorg, acute zorg en zorg rond moeder en kind behoorde ook een bezoek aan de Amstel Academie tot de mogelijkheden. Na de ontvangst in de foyer leidden verpleegkundigen de deelnemers individueel of in kleine groepjes rond op de afdelingen. Het programma bood alle ruimte om de sfeer op te snuiven en uitgebreid te praten over wat het werk precies inhoudt.
Behalve de ins en outs van het verpleegkundig technisch handelen, de omgang met patiënten en de multidisciplinaire samenwerking met collega's werden ook de doorgroeimogelijkheden binnen VUmc belicht. Kon een afdeling vanuit het oogpunt van patiëntveiligheid niet worden bezocht, dan boden video's op de infomarkt in de foyer uitkomst. De persoonlijke insteek leverde een aantal leuke momenten op. Zo gaven de verpleegkundigen van verloskunde op 8C na een uitgebreide rondleiding als toegift een live demonstratie van een CTG-onderzoek met een zwangere collega.

Tableau vivant
Dé publiekstrekker was het circuit gespecialiseerde acute zorg, waarin de deelnemers de route konden volgen van een traumapatiënt. In de gedaante van een gefixeerde oefenpop werd de patiënt in de geïmproviseerde SEH in een hoekje van de foyer onderzocht en met hulp van het publiek voorbereid op opname op de IC. Vervolgens schetsten de IC-verpleegkundigen in een tableau vivant de dynamiek op de unit. Voor de gelegenheid was een kamer op 2D als mini-IC ingericht.

Met verve werd een delirante patiënt opgevoerd die met zijn fiets een tram had geraakt en daarbij een trauma capitis en vier gebroken ribben had opgelopen. In het tweede bed kon gangsterliefje Shelley slechts met grote moeite worden losgemaakt van haar neergeschoten gozer. Een patiënt waarbij een onnatuurlijke dood werd vastgesteld en een patiënt die met vereende krachten tot buikligging moest worden omgedraaid voltooiden het tafereel.
Praktijkopleiders Inez de Jonge en Gerard van Tricht zijn tevreden over de opkomst. "De verpleegkundigen hebben een goed georganiseerd programma neergezet, de sfeer was prima en de deelnemers reageerden enthousiast. We hebben veel studenten en starters gezien, maar ook ervaren verpleegkundigen die zich oriënteren op hun toekomst. Met de ervaringen van vandaag kunnen we volgend jaar verder."

Ursula Wopereis

bron: Tracer