KNWV

Nederlandse zeilsters sterk in eindrondes Hyeres

woensdag 22 april 2009

Hyeres, 22 april 2009 â De Nederlandse zeilsters in de 470 klasse houden hun positie vast in de top van het klassement. Margriet Fokkema en Marieke Jongens uit de Talentploeg klommen zelfs een plek in de ranglijst naar een tweede plaats. Mandy Mulder en Merel Witteveen staan nog steeds vierde in diezelfde klasse. Marit Bouwmeester in de Laser Radial zakte een positie in de ranglijst naar de vijfde
plaats. Â

De meer dan 700 deelnemers moesten lang wachten voordat de wind een beetje invulde. Om half acht kwamen de laatste sporters van het water. In wederom uiterst moeilijke omstandigheden maakten vooral Fokkema en Jongens indruk in de 470 klasse bij de dames met een derde en een zesde plaats op 22 april.

Bij negen of meer gevaren races mogen alle deelnemers de twee
slechtste resultaten aftrekken. Daardoor zullen op 23 april nogal wat verschuivingen in de ranglijst plaatsvinden. Vrijdag 24 april volgt dan de medal race voor de beste tien van het klassement voor de dubbele punten in alle klassen.

Ook Marit Bouwmeester maakte indruk in race zes met een derde plaats. Marc LittleJohn, haar coach was vol lof. âWeer zo sterk varen in deze omstandigheden. Erg goed,â reageerde hij op het water direct na race zes. In de zevende en laatste race van vandaag wist Bouwmeester de schade beperkt te houden. âIn deze condities zou ze vorig jaar in de 30 zijn geëindigd nu werd ze 18de, besloot de Engelse coach in Nederlandse dienst.

Finn zeiler Pieter-Jan Postma is naar een dertiende plaats geklommen in de ranglijst. Postma maakt nog steeds kans op een plaats bij de eerste tien voor de kwalificatie de medal race. Op 22 april scoorde hij zijn eerste resultaat bij de top tien (in race acht). In de 470 klasse bij de mannen zijn Sven en Kalle Coster gezakt naar een 35ste plaats. Hun jongere rivalen Steven LeFevre en Steven Krol staan nu 19de. Beste Nederlander in de Laserklasse is vandaag Marc de Haas op een 15de plaats.

In de 2.4R klasse is het erg spannend. De eerste vijf Paralympische zeilers zijn aan elkaar gewaagd. Thierry Schmitter staat vijfde maar kan makkelijk nog de top drie invaren.

Van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 april doet Topzeilen TV verslag van de verrichtingen van de Nederlandse zeiltop. Kijk op
www.topzeilen.tv voor de laatste video nieuws updates.

Zie www.topzeilen.tv voor de laatste video update
Zie voor alle uitslagen en meer nieuws http://sof.ffvoile.net/