Partij van de Arbeid

Hoe geloofwaardifg is D66?

23-04-2009 01:07

Onder het motto 'onafhankelijk en vrij, maar niet over de partij' zullen op pvda.nl regelmatig columns worden gepubliceerd. Dit keer schrijft Rene Cuperus over de geloofwaardigheid van D66: Ik vind hun totaal kritiekloze omarming van het hele pakket Europa intellectueel armoedig en electoraal opportunistisch.

Hoe geloofwaardig is D66 eigenlijk bezig?

'Er zijn twee partijen die me het meest verbazen bij de aanstaande Europese verkiezingen. En laten dat nou net de Europa-fanatieke partijen zijn, de fanatiek anti-Europese PVV van Wilders en het extreem euroforische D66 van Alexander Pechtold. Over de ongeloofwaardigheid van de PVV een andere keer (hoe denken die in godsnaam zogenaamd de westerse vrijheden in nationaal isolement te kunnen verdedigen?). Nu eerst over het langs de randen van de geloofwaardigheid heen scheren van D66.

Die partij voert een ultra-pro-Europese campagne, met als motto 1000 keer JA voor Europa en Wij zijn de enige partij voor Europa. Platte, onzinnige campagneretoriek natuurlijk, maar wat me veel meer verbaast is dit. Hoe kan de partij die zichzelf karakteriseert als de referendumpartij van Nederland zich zo weinig gelegen laten liggen aan de uitslag van het Nederlands referendum over de Europese Grondwet?

Erger nog: ze leggen die uitslag totaal naast zich neer en vegen er hun politieke achterste mee af, alsof er nooit een referendum werd gehouden. Dat mag van mij, maar een referendumpartij heeft daar een goed verhaal bij te leveren en dat ontbreekt tot op de dag van vandaag.

D66 is ook bij uitstek de partij die, terecht, democratie als bijna-heilig principe omarmt en verdedigt. Maar hoe kan juist zon partij dan de gemankeerde democratie die de Europese Unie volgens vriend en vijand nog altijd is, zo kritiekloos bejubelen en omarmen? Hoe kan een partij 1000 keer ja zeggen tegen een Europees Project waarvan zelfs de meest uitgesproken Eurofiel nog meent dat het democratisch absoluut geen schoonheidsprijs verdient?

Ik ben doorgaans een fan van de vrijzinnig-democratische instincten van D66, maar vind hun totaal kritiekloze omarming van het hele pakket Europa intellectueel armoedig en electoraal opportunistisch. Er valt toch wel iets af te dingen op en te bediscussiëren over de huidige inrichting en werking van de Europese Unie?

Rene Cuperus is wetenschappelijk medewerker van de WBS, publicist en PvdA-kandidaat voor het Europees Parlement