Waterschap Velt en Vecht


Flinke lastenverschuiving door nieuwe Waterschapswet

Publicatiedatum : 23 april 2009

PERSBERICHT

Belastingaanslag verstuurd

Komend weekend worden bijna overal in het gebied van waterschap Velt en Vecht de belastingaanslagen voor de watersysteemheffing bezorgd. De belastingaanslag wordt verstuurd door Lococensus: het gemeenschappelijke belastingkantoor dat voor een aantal waterschappen, waaronder Velt en Vecht, de belastingen heft en int. Waterschappen hanteren sinds dit jaar een nieuw belastingstelsel. Dit heeft bij veel waterschappen geleid tot flinke lastenverschuivingen

De lastenverschuiving is een gevolg van de invoering van de nieuwe Waterschapswet die dit jaar van kracht is geworden. Onderdeel van deze wet is de invoering van een uniform belastingstelsel voor de waterschappen. Bij Velt en Vecht betalen eigenaren van grond dit jaar overwegend fors minder door deze wijziging. Eigenaren van woningen en bedrijfspanden ontvangen veelal een hogere aanslag dan voorheen. Velt en Vecht heft in 2009 in totaliteit niet meer belasting dan voorgaande jaren.

Belastingen op een rijtje

Belastingplichtigen betalen heel direct voor de taken en werkzaamheden van het waterschap. De kosten voor de zuivering van afvalwater worden betaald via de zuiveringsheffing. Met de inkomsten uit de ingezetenenheffing en de watersysteemheffing gebouwd, ongebouwd en natuur wordt het beheer en onderhoud van watergangen en de zorg voor voldoende water bekostigd. Nu wordt de aanslag voor de watersysteemheffing gebouwd/ongebouwd/natuur verstuurd. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de WOZ-waarde van het gebouw en het aantal hectare grond. De aanslag voor de zuiveringsheffing en de ingezetenenheffing is aan het begin van het jaar verstuurd.

Meer informatie over de waterschapsbelastingen is te vinden op www.lococensus.nl.