Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Werkzaamheden aanleg NS station Science Park gestart

23 april 2009

Prorail en de gemeente Amsterdam zijn begonnen met de voorbereiding van de werkzaamheden voor de aanleg van het stationsplein en de bouw van het toekomstige NS-station Amsterdam Science Park. Dit station wordt eind dit jaar in gebruik genomen. Vanwege de bouw is een aantal bomen gekapt. Na afronding van de bouwwerkzaamheden worden nieuwe bomen geplant.

Station

De bouw van het NS station is onderdeel van de plannen voor de bebouwing op Middenmeer Noord. Middenmeer Noord is een grootstedelijk project. Dit houdt in dat de gemeente Amsterdam, prorail en de NS in dit gebied o.a. een station, een stationsplein en woningbouw gaan realiseren.

De bouw van het nieuwe NS-station start in juni. Het station wordt aangelegd in opdracht van ProRail, beheerder van het NS-spoor. Er komen twee perrons. Deze worden voor de passagiers met trappen en liften bereikbaar gemaakt. Aan de ene kant vanuit de Kruislaantunnel en aan de andere kant vanuit het nieuw aan te leggen stationsplein (gelegen op de hoek van de Kruislaan met het Archimedesplantsoen).

Stationsplein

Het stationsplein wordt vanaf juni gefaseerd aangelegd. Vanaf september worden de bestrating van de Kruislaan en de tunnel opgeknapt onder meer met verbeterde verlichting. Ook deze werkzaamheden worden in verschillende fasen uitgevoerd en duren ongeveer tot in het voorjaar van 2010. Omwonenden worden over de diverse werkzaamheden geïnformeerd.