Rechtbank 's-Gravenhage

Verloren strafdossiers terug bij de rechtbank

Den Haag, 23 april 2009 - Op 31 maart en 1 april jl. zijn er in de media berichten verschenen over het verlies van een tas met vijf strafdossiers door een politierechter van de rechtbank 's-Gravenhage. De vinder van de dossiers bleek deze te hebben bezorgd bij de redactie van het TV-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. In zijn uitzending van zondag 5 april heeft Peter R. de Vries aandacht aan het verlies van de strafdossiers geschonken. Medewerkers van het programma die op vrijdag 3 april voor het maken van opnamen in Den Haag waren, hebben de tas met dossiers bij die gelegenheid teruggegeven aan de rechtbank. De dossiers waren compleet en in goede orde. De betrokken verdachten en veroordeelden zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Het verlies van de dossiers
Op woensdag 18 maart jl. moest de betrokken politierechter aan het begin van de middag onverwachts naar huis. Zij wilde thuis doorwerken om de behandeling van de betreffende zaken op 23 maart voor te bereiden en heeft de dossiers in een plastic Albert Heijn tas op de bagagedrager van haar fiets onder snelbinders gebonden. Onderweg naar huis merkte zij dat de tas weg was. Zij is toen dezelfde route teruggefietst naar het Paleis van Justitie, maar heeft de tas niet gevonden. Na bij de ingangsbalies van het Paleis van Justitie te hebben geïnformeerd of de tas daar was afgegeven, wat niet het geval bleek te zijn, heeft de rechter haar leidinggevende op de hoogte gesteld van de vermissing van de tas. Vervolgens zijn ook de officier van justitie en de politie ingelicht.

Behandeling van de zaken op 23 maart
Op de zitting van 23 maart heeft de rechter gebruik gemaakt van kopieën van de dossiers van de officier van justitie. Alle vijf zaken, met in totaal zes verdachten, zijn die dag behandeld. In drie zaken waren de verdachten verschenen en zijn de zaken afgedaan. Eén zaak, waarin alleen de advocaat was verschenen, is bij verstek afgedaan. In twee zaken, waarin de verdachten niet waren verschenen, is de dagvaarding nietig verklaard omdat de originele akte waaruit moest blijken dat de dagvaarding de verdachte heeft bereikt, zich in het vermiste, originele dossier bevond. Er kon daarom niet gecontroleerd worden of de dagvaarding de verdachten had bereikt. Dit betekent dat de officier van justitie deze twee zaken opnieuw moet aanbrengen voor de zitting

Vondst dossiers
Op 26 maart ontving de rechtbank een fax van de redactie van Peter R. de Vries waaruit bleek dat de tas met de dossiers was gevonden en dat de vinder de tas bij Peter R. de Vries had bezorgd. In de fax stonden een aantal vragen naar aanleiding van de vondst van de dossiers. De rechtbank heeft deze vragen op 27 maart beantwoord.

Informatie aan verdachten
De betrokken verdachten en hun advocaten zijn niet voor aanvang van de zitting op 23 maart op de hoogte gesteld van het verlies van de dossiers en van het feit dat hun zaak op kopieën zou worden behandeld. De rechtbank betreurt dit achteraf. Zij realiseert zich dat dit wel had moeten gebeuren en dat het is niet gebeurd omdat er binnen de rechtbank geen vaste werkwijze is afgesproken voor dit soort gevallen. Hiervoor zal nu een protocol worden opgesteld.

Vervoer van dossiers
Het is vrij gebruikelijk dat rechters dossiers mee naar huis nemen om daaraan thuis te werken. Sinds enkele jaren geldt binnen de rechtbank `s-Gravenhage daarom een regeling voor veilig thuis werken. Hierin staat dat dossiers en dergelijke als handbagage en met de grootst mogelijke zorg dienen te worden vervoerd. In dit geval had de betrokken rechter daar meer oog voor moeten hebben. Om deze gang van zaken in de toekomst te voorkomen zijn de rechters er nogmaals op gewezen voorzichtig om te gaan met dossiers, zeker bij het vervoeren daarvan buiten het gerechtsgebouw.


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 23 april 2009