Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Persbericht: 60% daling in winkeldiefstal door collectief winkelverbod Datum: 23/04/2009

WINKELDIEF VAAK IN HERHALING

Winkeldieven blijken hardnekkig. Een grote groep vervalt regelmatig in herhaling. Dat maakt een collectief winkelverbod, waarmee aan winkeldieven de toegang tot een winkelgebied wordt ontzegd, bijzonder effectief. Om een winkeliersvereniging te helpen bij het opzetten van een collectief winkelverbod introduceerde het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) vandaag een gratis lokale website voor winkeliersverenigingen. In deze website is een registratiesysteem voor collectieve winkelverboden opgenomen. Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf samen met HBD-voorzitter Geert Vermeer het startsein voor deze nieuwe website.

Het collectief winkelverbod blijkt uitermate effectief. Hiermee kunnen de aangesloten winkeliers ongewenste klanten de toegang tot één of meer winkels binnen hun winkelgebied ontzeggen. De ervaring leert dat door het hanteren van dit instrument winkeldiefstal met 60% kan dalen. Maar het collectief winkelverbod kan ook gebruikt worden om personen die herhaaldelijk overlast veroorzaken uit het winkelgebied te weren. Daardoor voelen ondernemers, medewerkers en klanten zich veiliger. In de verenigingswebsite is dan ook een registratiesysteem voor collectieve winkelverboden opgenomen. Winkeliers die willen meedoen aan dit collectief winkelverbod moeten daarvoor een protocol ondertekenen. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft de HBD-aanpak inmiddels goedgekeurd.

Samenwerking ondernemers, gemeente en politie
Voor de minister was met name de goede informatie-uitwisseling tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers, gemeente en politie reden om de site te ondersteunen met een subsidie. De door het HBD ontwikkelde website is gratis voor winkeliersverenigingen. De verenigingswebsite biedt ruimte aan nieuws van de winkeliersvereniging, de gemeente en de lokale politie. Bij eventuele calamiteiten kunnen collega-ondernemers elkaar en de politie door middel van de SMS-alert functie op de site informeren. De sms-jes worden gratis verstuurd.