Wageningen Universiteit en Researchcentrum voor coen ritsema bij universiteit moskou Ere-professoraat voor Coen Ritsema bij Universiteit Moskou

23 apr 2009

Onderdeel: Alterra

Prof. dr. Coen Ritsema is benoemd tot âhonorary professorâ bij de Moscow State University of Environmental Engineering (MSUEE). Alterra werkt al ruim 10 jaar succesvol samen met MSUEE. Coen Ritsema heeft hier mede aan bijgedragen door het initiëren en coördineren van een reeks van internationale projecten op het gebied van bodemdegradatie en duurzaam landgebruik, onder andere in het 5e en 6e Kaderprogramma van de EU.

Coen Ritsema heeft meer dan 20 jaar internationale ervaring in fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van bodem en water. Een van zijn recente, grote projecten is DESIRE (www.desire-project.eu), een wereldwijd onderzoek met partners uit meer dan 20 landen dat zich richt op het voorkomen en bestrijden van verwoestijning en bodemdegradatie. Onlangs kwam een zeer spaakmakend onderdeel van dit project uitgebreid in het nieuws, namelijk het opzettelijk aansteken van een bosbrand in Portugal om de invloed hiervan op de bodem en de hydrologie nader te onderzoeken. Op dit moment heeft Ritsema een aantal nieuwe projectinitiatieven in ontwikkeling met de Russische collegaâs om de huidige samenwerking met MSUEE verder te intensiveren en inhoudelijk te verbreden.

Behalve onderzoeker bij Alterra, onderdeel van Wageningen UR, is Coen Ritsema hoogleraar Physical Soil Quality bij Wageningen Universiteit, honorary professor aan de Deakin University, Warrnambool, Australië (sinds 2004), en buitengewoon hoogleraar aan de Chinese Academy of Sciences, Institute of Soil and Water Conservation, Yangling (sinds 2008).

Â

Contact
prof.dr. CJ Coen Ritsema