Rechtbank Zwolle-Lelystad


Almeerse politievrouw veroordeeld wegens moord tot tien jaar celstraf

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft een 46-jarige Almeerse politievrouw veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar.

Strafzaak
De rechtbank Lelystad heeft op 23 april 2009 een Almeerse politieagente veroordeeld wegens de moord op haar vriend, welke plaatsvond in de avond van 10 december 2008 in de gezamenlijk bewoonde woning te Almere.
De 46-jarige Almeerse, die het 28-jarige Turkse slachtoffer enige jaren geleden had leren kennen tijdens een vakantie, schoot de man meerdere malen door het hoofd met haar dienstwapen, aan welke verwondingen de man overleed.

Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank is van oordeel dat er sprake is geweest van het opzettelijk schieten na kalm beraad en rustig overleg. De rechtbank komt tot de kwalificatie moord en heeft de vrouw veroordeeld tot een celstraf van tien jaar.

De advocaat van de vrouw beriep zich op de stelling dat de vrouw uit een soort automatisme handelde en dat daardoor bij haar de wil ontbrak de man om het leven te brengen. Weliswaar zijn de psychiater en de psycholoog, die de verdachte hebben onderzocht, van mening dat er sprake is van enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar dat brengt naar het oordeel van de rechtbank niet mee dat er van opzet geen sprake kan zijn. Slechts bij hoge uitzondering speelt in strafzaken dat een verdachte ten tijde van het handelen elk inzicht in de draagwijdte en de mogelijke gevolgen daarvan ontbreekt. Daarvan is in dit geval volgens de rechtbank geen sprake.
Het feit dat de vrouw, die na een woordenwisseling de woning verliet, enige tijd in haar geparkeerde auto heeft gezeten, diverse bekenden heeft geprobeerd te bellen en vervolgens naar het bureau van politie is gereden om haar dienstpistool te halen - waarna zij thuis de fatale schoten loste - levert de rechtbank het oordeel op dat zij voorafgaand aan het schieten voldoende gelegenheid heeft gehad na te denken over haar handelen en de gevolgen ervan. De rechtbank komt dan ook tot een veroordeling voor moord.

De strafmaat
Bij de strafoplegging heeft de rechtbank de eis van de officier van justitie van 12 jaar niet geheel gevolgd. Het zijn van politievrouw heeft de rechtbank niet als strafverzwarende omstandigheid gezien. Als verzachtende omstandigheid heeft de rechtbank meegewogen dat de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer de laatste tijd stressvol was en dat er geweld jegens haar aan de orde is geweest. Anderzijds heeft de rechtbank gewezen op het onherstelbare leed wat de nabestaanden is aangedaan. De materiële schade die zij vorderden moet de verdachte deels betalen.

LJ Nummer

BI2002

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 23 april 2009 Naar boven