Nieuw licht op uitvoeringskosten pensioenregelingen

23/04/2009 11:15

Verbond Van Verzekeraars

Er is een sterk verband tussen de omvang van pensioencontracten en de uitvoeringskosten per deelnemer. Naarmate een pensioencontract meer deelnemers telt zijn de kosten per deelnemer lager. Verzekeraars zijn daarbij in het algemeen kostenefficiënter dan pensioenfondsen. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van PricewaterhouseCoopers (PwC) naar de kosten die fondsen en verzekeraars in rekening brengen bij het uitvoeren van pensioenregelingen.

Het Verbond van Verzekeraars stelt naar aanleiding van het onderzoek te willen bezien of de schaalvoordelen bij het uitvoeren van pensioenregelingen met weinig deelnemers nog beter benut kunnen worden. Ook kan hier wellicht op kosten bespaard worden door meer aandacht te besteden aan de financiële aspecten van maatwerk.

Grote, bij verzekeraars ondergebrachte pensioencontracten, met tussen de 10.000 en 100.000 deelnemers, zijn blijkens de PwC-studie relatief goedkoop: gemiddeld 61 euro aan uitvoeringskosten per deelnemer per jaar. Pensioenfondsen brengen in deze categorie jaarlijks gemiddeld 98 euro per deelnemer in rekening. In de categorie 1.000 tot 10.000 deelnemers bedragen de kosten respectievelijk 136 euro (verzekeraars) en 239 euro (fondsen) per jaar. Bij honderd tot duizend deelnemers rekenen verzekeraars 337 euro en pensioenfondsen 602 euro kosten per deelnemer. Bij contracten tot honderd deelnemers zijn geen fondsen actief, en bedragen de gemiddelde kosten bij verzekeraars tussen de 485 en 560 euro.

Volgens PwC zijn de uitvoeringskosten bij verzekeraars gemiddeld aanzienlijk lager dan bij pensioenfondsen, omdat verzekeringsmaatschappijen schaalvoordelen kunnen organiseren. Zo worden veel vaste kosten over meerdere collectieve contracten verdeeld. Ook komt bij verzekeraars slechts een beperkt deel van de overhead ten laste van de pensioenactiviteiten.

PwC heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Verbond van Verzekeraars, dat over objectieve gegevens wilde beschikken met betrekking tot de uitvoeringskosten van verzekeraars in relatie tot pensioenfondsen. De kosten van pensioenfondsen werden in de jaren 2004/2005 voor het eerst onderzocht, van de inhoudingen door verzekeraars circuleerden alleen ruwe schattingen.

"Voor het eerst is er nu een gedegen en compleet overzicht van uitvoeringskosten", stelt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. "Het overheersende beeld tot nu toe was dat verzekeraars duurder zouden zijn dan pensioenfondsen. Dat beeld wordt nu gecorrigeerd. De feiten kunnen dankzij het PwC-rapport in het juiste perspectief worden geplaatst."

Volgens Weurding is het uitvoeren van pensioenregelingen voor zowel fondsen als verzekeraars complex, onder meer omdat pensioenvoorzieningen onderworpen zijn aan uitvoerige wet- en regelgeving. "De noodzaak daarvan wordt algemeen onderschreven, maar brengt wel kosten met zich mee. Denk aan zaken als de startbrief, indexatielabel en het uniform pensioenoverzicht. Daarnaast leveren verzekeraars op verzoek van werkgevers en werknemers vaak maatwerk. Als werkgevers en werknemers meer zouden kiezen voor standaardcontracten kunnen zij daarmee de kosten wellicht beperken."

Bij het onderzoek heeft PwC de beschikking gehad over de gegevens van zes grote pensioenverzekeraars die tezamen ruim tachtig procent van de markt vertegenwoordigen. In totaal werden bijna 7.000 pensioencontracten bij het onderzoek betrokken en vergeleken met de gegevens van 150 pensioenfondsen. Verzekeraars bieden voor circa tachtig procent pensioenregelingen met harde garanties. Slechts acht procent van de pensioenverzekerden valt onder een regeling met minder dan tien deelnemers.

Het Verbond van Verzekeraars heeft eerder dit jaar aangekondigd diverse uitvoeringsaspecten van beschikbare premieregelingen te willen bespreken met werkgevers en werknemersvertegen-woordigers in de Stichting van de Arbeid. Bij dat overleg zijn zowel de informatievoorziening aan de deelnemers, de hoogte van de premie-inleg als de adviserings- en uitvoeringskosten aan de orde. De intentie is dit overleg binnen enkele maanden af te ronden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.verzekeraars.nl