VTW in open brief aan Van der Laan: ''Maat is vol"

23/04/2009 11:36

VTW

De VTW heeft vandaag een open brief aan minister Van der Laan van WWI gestuurd waarvan de samenvatting hieronder is weergegeven.

Goed intern toezicht is de basis voor goed functionerende woningcorporaties.

De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) streeft naar het verder professionaliseren van het intern toezicht, resulterend in een transparante en integere woningcorporatiesector.

De VTW wil niet publiekelijk reageren op ieder individueel incident in de sector, maar alleen naar buiten treden als de sector in zijn totaliteit schade leidt. Helaas doet zich deze situatie nu voor.

De afgelopen maanden werd de sector opgeschrikt door incidenten bij de woningcorporaties Rochdale, Woonbron en SGBB. Deze op zich zeer verschillende voorvallen hebben gemeen dat ze het imago van de sector schaden. En recent hebben de vertrekpremie van de scheidend voorzitter van Aedes, evenals de honorering van de nieuwe voorzitter de beeldvorming van de sector verder beschadigd.

Onze leden worden door de genoemde incidenten indringend geconfronteerd met het slechte imago van de sector en hebben ons verzocht om een publieke reactie. De sector dreigt ernstige schade te leiden door deze incidenten.

Het huidige beeld van de woningcorporatiesector klopt niet met de realiteit. Het overgrote deel van de woningcorporaties werkt wel goed. Deze woningcorporaties werken op een integere manier aan hun kerntaken: goede en betaalbare woningen. Er wordt professioneel verantwoording afgelegd aan de samenleving en belanghouders, onder het professionele toezicht van een Raad van Commissarissen.

De recente reeks van incidenten zorgt ervoor dat het beeld van de sector onnodig en onterecht zeer negatief is geworden.

Daarom treedt de VTW nu wel naar buiten en wil middels deze open brief laten blijken dat de maat vol is. Wij nemen publiekelijk afstand van de huidige incidenten. De VTW wil een krachtig signaal afgeven, dat wij als toezichthouders staan voor een goed en professioneel intern toezicht waarbij woningcorporaties op een integere, sobere en doelmatige manier hun belangrijke werk doen.

De VTW wil graag meehelpen om weer een positief beeld van de sector te laten ontstaan. Dit doen wij al op verschillende manieren:


- Wij zijn continu bezig het interne toezicht verder te professionaliseren, onder andere door middel van conferenties, workshops en brochures over relevante onderwerpen. Wij zien, mede door onze inspanningen, nadrukkelijk een stijgende lijn in de professionaliteit van commissarissen.


- Wij evalueren momenteel de Governance Code Woningcorporaties onder de voorzitters van alle RvC's van woningcorporaties.


- Wij evalueren momenteel de adviesregeling m.b.t. de honorering van corporatiebestuurders (Izeboud).


- Op verzoek van minister Van der Laan maken wij een notitie over toetsbare en objectieve criteria (waaronder integriteit) op basis waarvan commissarissen in woningcorporaties op een adequate manier kunnen worden beoordeeld. De VTW vindt dat deze criteria onderdeel moeten zijn van het nieuwe arrangement tussen de rijksoverheid en de woningcorporaties.


- Daarnaast pleit de VTW al jaren voor een extern meldpunt, waar integriteitskwesties kunnen worden gemeld.