Goede resultaten Van Leeuwen Buizen Groep in 2008

23/04/2009 12:00

Van Leeuwen Buizen Groep

. solide omzet- en winstcijfers

. sterke financiële positie

. robuust activiteitenportfolio in moeilijke marktomstandigheden

ZWIJNDRECHT, 23 april 2009 - De Van Leeuwen Buizen Groep heeft het jaar 2008 met een goed resultaat afgesloten. De omzet groeide met 6% naar euro 789 miljoen (2007: euro 748 miljoen). Het nettoresultaat bereikte het niveau van euro 35,2 miljoen (2007: euro 49,7 miljoen). De solide prestaties zijn te danken aan de benutting van kansen in een veranderende markt, investeringen in het internationale netwerk en de onderlinge samenwerking en inzet van de medewerkers. Het jaar moet worden bezien tegen het decor van een wereldwijd verzwakkend economisch klimaat.

Het bedrijfsresultaat is in 2008 uitgekomen op euro 45,1 miljoen (2007: euro 64,8 miljoen). De belastingdruk bedroeg 25% ten opzichte van vorig jaar 26%. De per saldo rentelast is afgenomen met euro 0,5 miljoen tot euro 1,8 miljoen, zodat het resultaat voor belasting met euro 19,3 miljoen daalde tot euro 43,2 miljoen. Het operationele werkkapitaal is in 2008 gedaald met name door afname van handelsdebiteuren. De solvabiliteit is gestegen naar 48% (2007: 45,9%). Deze balanspositie geeft voldoende ruimte om eventuele groei door acquisitie te financieren.

Het jaar 2008 kenmerkte zich door uitersten. Tot de zomer was de vraag in diverse markten en sectoren uitstekend. De afzet in alle productgroepen - naadloze en gelaste buizen, in zowel koolstofstaal als roestvaststaal - nam toe en de logistieke capaciteit werd ten volle benut. Materiaalprijzen stegen in korte tijd sterk en de beschikbaarheid van sommige producten kwam in het geding. In de laatste maanden van het jaar werd duidelijk dat de Van Leeuwen Buizen Groep te maken kreeg met snel verslechterende marktomstandigheden. In vrijwel alle sectoren was sprake van een sterk teruglopende vraag, vooral in de machinebouw, transport en trailerbouw, constructie en staalbouw. Ook de olie- en gassector werd terughoudend met investeringen. De bouw van energiecentrales liep wereldwijd goed door. De prijzen voor naadloze buizen stabiliseerden zich. De prijzen voor gelaste buizen en roestvaststalen buisproducten lieten een sterk dalend patroon zien.

Blijvend investeren

In 2008 is de Van Leeuwen Buizen Groep blijven investeren in het netwerk van kantoren en magazijnen. In het Midden-Oosten hebben personele versterkingen plaatsgevonden en is de logistieke infrastructuur uitgebreid met voorraadlocaties in de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. In Engeland, Thailand en Canada zijn kantoren gerenoveerd en uitgebreid. In Australië hebben investeringen plaatsgevonden in Brisbane, Adelaide en Sydney.

In een groot aantal magazijnen werd geïnvesteerd in zaagcapaciteit en nieuwe bewerkingsmachines. Op centrale locaties zijn voorraden opgebouwd voor relatief nieuwe producten, zoals duplex en superduplex. Door de geoptimaliseerde Europese voorraadbeheer- en opslagsystemen was de Van Leeuwen Buizen Groep in staat haar klanten maatwerkconcepten aan te bieden. De eerder ingezette toegevoegde waarde strategie droeg bij aan een hoog serviceniveau en een groeiend aantal leveringen met materiaalbewerkingen.

Dankzij de inzet, de professionaliteit en het ondernemerschap van de medewerkers kan de Van Leeuwen Buizen Groep ondanks de veranderende marktomstandigheden terugkijken op een goed en succesvol 2008. Het blijvend investeren in medewerkers heeft de Van Leeuwen Buizen Groep hoog in het vaandel staan. Aandacht wordt besteed aan het opzetten en implementeren van ontwikkelingsprogramma's, zoals e-learning, trainee development en management development.

Vooruitzichten

De Van Leeuwen Buizen Groep verwacht in 2009 aan de vraagzijde een mager jaar met onzekerheid over de prijsontwikkeling. Als gevolg daarvan zullen, na vijf jaren van groei en recordresultaten, de omzet en het nettoresultaat in 2009 teruglopen. De onderneming wil haar kerncompetenties en leidende marktposities vasthouden en waar mogelijk versterken door scherp te focussen op gebieden waarop zij excelleert, zoals inkoop, verkoop, distributie en logistiek.

In 2009 bestaat de Van Leeuwen Buizen Groep 85 jaar. De onderneming is zover gekomen dankzij de inzet, toewijding en betrokkenheid van het management en de medewerkers. Het behouden van medewerkers is een belangrijk uitgangspunt voor 2009, wat een uitdaging zal zijn onder de huidige moeilijke marktomstandigheden.

Doordat de Van Leeuwen Buizen Groep de afgelopen jaren zorgvuldig aan de robuustheid van de onderneming heeft kunnen werken is het bedrijf gesterkt voor de toekomst. Ook nu de marktomstandigheden minder gunstig zijn stelt de onderneming langetermijn continuïteit boven kortetermijn rendement, om zo de sterke schakel te kunnen blijven tussen leverancier en klant.

Van Leeuwen Buizen Groep

De Van Leeuwen Buizen Groep is een internationaal opererende handelsonderneming in stalen buizen, buiscomponenten en afsluiters. Het bedrijf is in vrijwel alle industriële sectoren actief. De basis van het bedrijf is gelegd in 1924. Momenteel telt de Groep

Circa veertig vestigingen verspreid over Europa, Azië, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.





http://www.vanleeuwen.com