FNV Bouw: Niet verlagen BTW bouwproductie kortzichtig

23/04/2009 12:26

FNV Bouw

Het is onbegrijpelijk dat het kabinet heeft verzuimd de BTW op bouwproductie te verlagen van 19 procent naar 6 procent. Dit zei Dick van Haaster, voorzitter van FNV Bouw, vandaag tijdens de opening van het congres van de bond. Investeringen in de bouw hebben een grote uitstraling in de nationale economie. Ondanks dat de Nederlandse regering in Brussel heeft geregeld dat verlaging van de BTW mogelijk is hebben ze deze kans laten lopen. Zo'n maatregel is wel getroffen in België en genereert daar daadwerkelijk nieuwe bouwopdrachten.

Volgens FNV Bouw is een krachtige impuls in de bouwsector hard nodig. Het aantal opdrachten wordt steeds minder en als na de zomer de werkloosheid daadwerkelijk gaat versnellen, is het te laat. Het duurt immers lang voordat een besluit om te gaan bouwen zich daadwerkelijk vertaalt in werkgelegenheid. De bond riep het kabinet op de werkloosheid in deze sector niet te laten oplopen tot 50.000 en de BTW op bouwproductie voor 2010 en 2011 te verlagen. "Als er geen nieuwe bouwprojecten komen krijgt Bos 19 procent van niets, dat is altijd minder dan de 6 procent als de bouwprojecten wel doorgaan."

Op 23 april en 24 april vindt in Rotterdam het Congres van FNV Bouw plaats. De bond staat voor de opgave in te spelen op de veranderende samenleving en de gevolgen daarvan voor de bouw- en houtnijverheid, de werknemers en de positie van de vakbeweging. Er zijn in de samenleving nieuwe opvattingen ontstaan over het nut en de taken van een vakbond

Een goed voorbeeld van de ontwikkelingen waarmee de bond wordt geconfronteerd, is de veranderende situatie in de bouw. De tijd is voorbij dat FNV Bouw min of meer vanzelfsprekend de werknemers op de bouwplaats organiseerde. Naast de traditionele timmerman en metselaar werken daar steeds meer andere beroepsgroepen, uitzendkrachten, zelfstandigen zonder personeel en buitenlandse arbeiders. Die sluiten zich niet gemakkelijk aan bij een werknemersorganisatie of horen tot het werkgebied van een andere bond. Dat vraagt om een nieuwe aanpak die ervoor zorgt dat de belangenbehartiging voor iedereen op de bouwplaats is gewaarborgd. Het congres neemt een besluit over het voorstel om samen met de andere betrokken FNV-bonden onder de naam 'FNV Bouwplaats' vakbondswerk te gaan aanbieden.

Het congres komt eens in de vier jaar bijeen en bepaalt de hoofdlijnen van het beleid op middellange termijn.

Tijdens dit congres zal de uitslag van het FNV referendum bekend worden gemaakt. De persconferentie start om 12.30 uur. Locatie: De Doelen in Rotterdam.