Ernest Louwes brengt boek uit over Deventer moordzaak: Schuldig

23/04/2009 12:33

LVB Networks

Den Haag, 23 april 2009 - Vandaag openbaart Ernest Louwes, na acht jaar detentie en jarenlang mediaverbod, zijn eigen verhaal over de Deventer moordzaak in het boek Schuldig. Volgens Louwes, zijn advocaat mr. Geert-Jan Knoops en de Amerikaanse DNA-expert dr. Jason Gilder had Louwes op basis van het DNA-onderzoek waarop hij veroordeeld is, nooit veroordeeld mogen worden.

Eén dag na zijn vrijlating kondigt hij daarom nieuwe stappen aan en rekent hij nog steeds op een herziening van zijn zaak. Louwes: "Lang heeft men mij monddood gemaakt maar die tijd is nu voorbij. Ik ben onschuldig en zal hoe dan ook alsnog aantonen dat ik niet de moordenaar van mevrouw Jacqueline Wittenberg ben." Louwes gebruikt zijn boek, dat wordt uitgegeven door uitgeverij Kosmos, als podium om eindelijk zijn kant van het verhaal te belichten. Schuldig gaat met name over Louwes' eigen ervaringen en zijn visie op de zaak. Louwes zegt hierover: "Ik wil graag uitleggen dat mijn veroordeling niet alleen een juridische misstap is geweest. Het heeft mij en mijn gezin tien jaar van ons leven gekost, en de moordenaar loopt nog steeds ongestraft rond."

Aanklacht tegen autoriteiten

Het is niet de bedoeling dat het boek een klaagzang is over het onrecht dat Louwes is aangedaan. Schuldig is wel bedoeld als aanklacht tegen autoriteiten die de eigen goede naam belangrijker achten dan waarheidsvinding en die niet terugschrikken voor intimidatie en scoringsdrift. "Ergens kan ik het wel begrijpen als rechercheurs besluiten de waarheid een handje te helpen, maar wat te doen als achteraf blijkt dat je een onschuldige te pakken hebt? Geen politieagent in Nederland die daar zijn loopbaan voor op het spel zet", aldus Louwes.

Schuldig
Schuldig
Ernest Louwes