Leden ABVAKABO FNV wijzen principeakkoord TNT af

23/04/2009 13:13

FNV Vakcentrale

Leden van vakbond ABVAKABO FNV hebben het principeakkoord TNT met een meerderheid afgewezen: 68 procent stemde tegen. Leden van CNV Publieke Zaak en BVPP wezen het principeakkoord al eerder deze maand af. Met de negatieve uitkomst van de ledenraadpleging van ABVAKABO FNV, de grootste bond, is dit akkoord definitief van tafel.

Daarmee blijft de huidige cao TNT, maar ook de cao's Postbezorgers en Zaterdagbestellers, ongewijzigd van kracht. TNT heeft de cao's weliswaar per 1 april opgezegd, maar dat heeft geen consequenties voor de arbeidsvoorwaarden van de zittende medewerkers.

Peter Wiechmann, onderhandelaar ABVAKABO FNV, verwacht dat TNT op korte termijn nieuwe reorganisaties zal aankondigen. Als het niet lukt hierover afspraken te maken, zal ABVAKABO FNV zich op een andere manier moeten wapenen om gedwongen ontslagen tegen te gaan. "Acties zullen daarbij onvermijdelijk zijn," aldus Wiechmann.

Vorige maand kwamen de bonden en TNT tot het principeakkoord waarin in ruil voor een inkomensdaling, een garantie tegen gedwongen ontslagen werd opgenomen. TNT had aangekondigd dat het alternatief was om versneld over te gaan tot ingrijpende reorganisaties met duizenden gedwongen ontslagen tot gevolg.