Gemeente Lingewaal


Bijeenkomst kleine gemeenten in gemeentehuis Lingewaal Bezoekers Bijeenkomst kleine gemeenten in gemeentehuis Lingewa

Op maandagavond 20 april 2009 vond in de gemeente Lingewaal de bijeenkomst kleinere gemeenten plaats. De bijeenkomst is door zon negentig bestuurders van gemeenten uit heel Nederland bezocht. De organisatie was in handen van de VNG. De gemeente Lingewaal heeft als gastheer de bijeenkomst mede tot een succes gemaakt.

De deelnemers werden ontvangen met koffie en thee en eenvoudig broodbuffet. De VNG vertegenwoordigers,, Annemarie Jorritsma ( voorzitter VNG) , Cor Lamers (vice-voorzitter VNG), Luzette Wagenaar , Ralph Pans en KeesJan de Vet ( leden van de directie van de VNG) hebben zich in de werkgroepen laten bijpraten door de aanwezige bestuurders.

Loes van Ruijven- van Leeuwen Om 17.00 uur heeft de burgemeester van Lingewaal, mevrouw Loes van Ruijven- van Leeuwen de aanwezigen welkom geheten. Zij is in haar welkomstwoord vooral ingegaan op de situatie van de gemeente Lingewaal, een kleine gemeente van 5540 ha en bijna 11.000 inwoners. Lingewaal is een plattelandsgemeente genoemd naar de rivieren de Linge en de Waal. Het schilderachtige landschap is zowel voor de bewoner als voor de (recreatieve) bezoeker bijzonder aantrekkelijk.

De burgemeester heeft de situatie in Lingewaal verduidelijkt en heeft het dualisme aangestipt. Volgens haar is het welslagen van het dualisme afhankelijk van het geven van ruimte tussen Raad en College. Of de gemeente groot of klein is maakt daarin geen verschil. Tot slot heeft ze de problemen van kleine gemeenten besproken in de zin dat ze alles "moeten" maar niet alles kunnen.

Annemarie Jorritsma Na het welkomstwoord van de burgemeester hield Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG een Inleiding Bestuurskracht kleinere gemeenten. Annemarie Jorritsma ging in op de rol en inzet van de VNG voor kleinere gemeenten, vrijheid voor gemeenten om de uitvoering in te richten naar eigen wens. Punten uit haar betoog waren:

Nieuwe en extra taken leggen druk op de capaciteiten van de kleinere gemeenten.

Niet alle taken kunnen zij (alleen) aan en onderlinge samenwerking moet worden gezocht. Differentiatie in taaktoedeling en uitvoering bij gemeenten staan nu onder de aandacht. Kleinere gemeenten schakelen sneller tussen Raad en College.

( Toch werkt de kleine omvang niet altijd mee omdat burgers (te) dicht op de Raad zitten en de dualisering in de praktijk niet goed werkt)

Het doel van de bijeenkomst is luisteren naar elkaar en hoe de VNG de vertegenwoordiging van kleinere gemeenten kan verbeteren. Dit alles is nadrukkelijk in de vier gevormde werkgroepen aan de orde geweest.

De circa negentig deelnemers vormden vier werkgroepen, waarin is gediscussieerd onder leiding van Luzette Wagenaar, Cor Lamers, KeesJan de Vet, Ralph Pans en Annemarie Jorritsma . De discussie ging vooral over de onderstaande onderwerpen:


* De invoering van de omgevingsvergunning en -diensten en de Wmo. Kunnen kleine gemeenten grote decentralisaties wel aan? En zo ja, hoe doen ze dat?

* Gemeentelijke vrijwillige brandweer in relatie tot. regionale brandweer. Hoe wordt de lokale binding behouden?
* Aanrijtijden ambulances in landelijke gemeenten niet haalbaar.
* Realiseren woningbouwprogramma´s in kleine gemeenten in relatie tot. krimp, vergrijzing en leefbaarheid van de kernen.
* Samenwerken bij aanbestedingsprocedures.
* Personele problematiek. Salarisschaal is gekoppeld aan het inwoneraantal terwijl kleinere gemeenten vaak een breder takenpakket hebben en minder kunnen specialiseren. Hoe houden kleine gemeenten deze ambtenaren vast?

Forum.jpg

Na de pauze heeft een plenaire teugkoppeling plaatsgevonden onder leiding van Ralph Pans. De aanbevelingen uit de bijeenkomst zullen binnenkort via de site van de VNG worden gepubliceerd.

Na een afsluitend woord van burgemeester Loes van Ruijven- van Leeuwen is de bijeenkomst rond 20.00 uur beëindigd met de vaste afspraak zulke bijeenkomsten voor kleine gemeenten een of twee maal per jaar te herhalen.