Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


23.04.2009

Factsheet Soja 2009

Het Productschap MVO heeft de (Engelstalige) Factsheet Soja gepubliceerd. Doel van deze publicatie is om inzicht te geven in de meest opvallende ontwikkelingen in de mondiale productie, consumptie en handel van producten uit het sojacomplex met speciale aandacht voor de EU-27 en Nederland.

Een van de belangrijke ontwikkelingen was de robuuste groei van de sojaproductie in het afgelopen decennium, hoewel afgelopen seizoen een significante daling liet zien door de scherp gedaalde productie in de Verenigde Staten en China. De productiestijging was met name het gevolg van areaalexpansie in Zuid-Amerika maar de hogere opbrengsten per hectare hadden ook een positief effect. De grotere beschikbaarheid heeft de mondiale bewerking van en handel in sojaproducten aanzienlijk gestimuleerd. Met name Argentinië en de Verenigde Staten slaagden erin om veel meer sojaproducten op de wereldmarkt af te zetten. Het overgrote deel hiervan ging richting China. De economische en demografische ontwikkeling van dit land heeft de Chinese behoefte aan buitenlandse sojabonen en -olie sterk vergroot de afgelopen jaren. De EU importeerde met name meer sojaolie en sojameel terwijl de import van sojabonen relatief stabiel bleef.

In dit rapport is verder aandacht voor de rol die GMO, handelspolitiek en duurzaamheid spelen in de mondiale productie van en handel in sojaproducten en het toenemend gebruik van sojaolie in biodiesel nu en in de toekomst. Ook zijn er projecties opgenomen tot 2018/2019 over de wereldhandel in en -productie van sojabonen, -olie en -meel.

U kunt de Factsheet Soja hier downloaden.

Hebt u vragen over deze publicatie dan kunt u contact opnemen met Arnold de Groot (tel. 070-3195113 of e-mail groot@mvo.nl).