Sociaal-Economische Raad

23 april 2009
Een flessenlikker had Selma Hessels meegenomen voor het bezoek van Alexander Rinnooy Kan woensdag aan de Haagse Kopklas. Het attribuut, een leegschraper van bijvoorbeeld ouderwetse yoghurtflessen, had de gast genoemd in zijn Hofstadlezing van 2008 waarin Rinnooy Kan ook verwees naar de Haagse Kopklas als een goed initiatief voor dreigende laatbloeiers in het onderwijs.
De kinderen hadden nog nooit een flessenlikker gezien dus moest eerst de werking worden uitgelegd. "Met de flessenlikker haal je de restjes uit de fles," doceert Hessels. "Wij proberen als het ware hier de restjes van de kinderen aan te spreken. Die restjes blijken meestal grote reserves te zijn en de kinderen komen snel tot volle ontplooiing."

In de Haagse Kopklas zitten tien kinderen, afkomstig uit heel Den Haag. De kinderen komen veelal uit achterstandsmilieus. In de klas komen ze in aanraking met onderwerpen die ze thuis vaak niet bespreken zoals milieu en politiek. "De kinderen zijn aan de hand van krantenberichten veel met de wereldpolitiek bezig. Bijna dagelijks worden de problemen besproken en veelal lossen ze de problemen ook nog eens op."
Tijdens het bezoek van de SER-voorzitter stond duurzaamheid centraal. In de klas hebben de kinderen zich de afgelopen periode beziggehouden met afvalscheiding, duurzaam hout en fair trade, lieten ze Rinnooy Kan weten. Op zijn beurt legde hij de betrokkenheid van de SER uit bij duurzaamheid. Hij wees ook nog de beste debater van de Haagse Kopklas aan in een debat met de stelling: kleine plastic flesjes voor water en sportdrank moeten worden afgeschaft.
De Haagse Kopklas ontvangt vaker bezoek van prominenten en de kinderen trekken er ook regelmatig zelf op uit. "Wij proberen de kinderen vertrouwen te geven en ook een veilige omgeving te scheppen, zodat ze durven te leren en fouten te maken," vertelt Hessels. En dat levert goede resultaten op. "Van de huidige klas gaat volgend jaar 80 procent naar havo/vwo en bij binnenkomst lag dat percentage op minder dan 15."