Senternovem

23-04-2009 | CCT in de Transitie Biodiversiteit

Biodiversiteit, de verscheidenheid aan levensvormen op aarde, neemt in steeds sneller tempo af. Door ontbossing, vervuiling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen raken ecosystemen uit balans. Dit heeft rechtstreeks gevolgen voor de voedselzekerheid, de watervoorziening en de bescherming tegen klimaatverandering. Sinds 2008 werken drie departementen samen in een Interdepartementaal Programma Biodiversiteit aan de uitvoering van het beleidsprogramma `Biodiversiteit werkt: voor natuur, voor mensen, voor altijd'. Samenwerking met andere overheden en maatschappelijke actoren staat daarbij centraal.
In dit kader is begin 2009 ook de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen in het leven geroepen. Deze Taskforce bestaat uit topmensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en bestuurders van lagere overheden en staat onder leiding van oud-minister Hans Alders. De taskforce heeft van de ministers Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Cramer (Ruimte en Milieu) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) de opdracht gekregen een visie te ontwikkelen op de manier waarop Nederland zijn beslag op natuurlijke hulpbronnen kan verminderen. Ook zal de taskforce aangeven welke extra inspanning Nederland kan leveren voor het behoud van waardevolle ecosystemen in binnen- en buitenland.

Het Competentiecentrum Transities (CCT) ondersteunt de departementale groep (IPB) o.l.v. Han de Groot en de Taskforce. Ook ondersteunt CCT de themaleiders van de vijf inhoudelijke thema's: Betalen voor biodiversiteit, Biodiversiteit werkt, Ketens, Ecologische netwerken, Mariene biodiversiteit. CCT helpt bij het procesontwerp en bij de verdere inrichting van die processen, als de afzonderlijke themaleiders van de vijf inhoudelijke thema's van het BB, als de Taskforce. We gebruiken vormen van coaching, masterclasses, versnellingssessies, en ondersteuning bij het organiseren van bijeenkomsten, speelveldanalyses en monitoring. CCT werkt hierbij nauw samen met het team Mondiale Samenwerking Energie & Klimaat bij SenterNovem dat inhoudelijk ondersteuning aan het programma biedt.

Meer info: José Andringa, j.andringa@SenterNovem.nl. Meer info over biodiversiteit door de overheid: www.biodiversiteit.nl.