Senternovem

23-04-2009 | Gedragsverandering? Lessen uit het verleden nu beschikbaar!

Wat moet je wel en niet doen als je consumenten energie wilt laten besparen? Dit is de centrale vraag binnen het Europese onderzoeksproject Changing Behaviour. In dit onderzoeksproject ontwerpt Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) samen met 12 Europese partners een instrument voor managers van energiebesparingprogramma's. Doel is om zulke programma's effectiever te maken.

Hiervoor is het afgelopen jaar uitvoerig onderzoek gedaan naar bestaande kennis in de literatuur en de praktijk. Dat laatste heeft geresulteerd in 25 detailstudies van programma's gericht op energiebesparing binnen huishoudens, scholen en kantoorgebouwen in Europa. In deze studies wordt gekeken naar de factoren die er toe hebben geleid dat een aantal van deze programma's erg succesvol waren, terwijl andere nauwelijks of zelfs geen besparingen tot gevolg hadden. Deze studies zijn een mooie bron van informatie voor ieder die zich bezig houdt met energiebesparing en zijn beschikbaar via www.energychange.info onder het kopje `project outputs'.

Op basis van de uitkomsten van de detailstudies en het literatuuronderzoek hebben ECN en haar partners een instrument ontwikkeld voor managers van toekomstige energiebesparingprogramma's met adviezen voor het ontwerp, de uitvoering en de evaluatie van deze programma's. Vernieuwend aan dit instrument is dat het de mogelijkheid biedt om bij het ontwerpen en uitvoeren van programma's nadrukkelijk rekening te houden met de context die van invloed is op het programma en de doelgroep. Om het instrument echt op de praktijk te baseren is de kennis en ervaring gebruikt van ruim 150 ervaringsdeskundigen uit Europa via verschillende workshops. De reacties en adviezen van deze groep zijn verwerkt in een tweede versie die het komende jaar in de praktijk getest wordt in vijf projecten in Europa. Begin 2010 wordt de definitieve versie van het instrument openbaar en gratis toegankelijk voor iedereen via www.energychange.info.

Als u meer informatie wilt over het project Changing Behaviour, stuur dan een mailtje naar ecnchangingbehaviour@ecn.nl of bel Ynke Feenstra via 0224-568262.