Senternovem

23-04-2009 | Transforum special Leren in Transities

Het CCT begeleidt sinds 2007 een Community of Practice 'Leren in Transities'. Dit is een groep van ca. 15 onderzoekers en transitieprofessionals die 3-4 keer per jaar bij elkaar komen. Het doel is ervaringen uit te wisselen over het ondersteunen van leerprocessen in grensverleggende projecten. Daarnaast worden verschillende manieren van werken naast elkaar gezet en onderzocht.

Op 26 maart 2008 is in het Aboriginal Museum in Utrecht een bijeenkomst van en door deze CoP georganiseerd. Deze bijeenkomst stond in het teken van leerprocessen in Transforum, een innovatieprogramma dat duurzame landbouw nastreeft. Hiervoor was speciaal een groep onderzoekers uitgenodigd die binnen Transforum zich bezig houden met het monitoren van leerervaringen in de grensverleggende projecten van het programma.

Na een welkomstwoord hield Sander Mager, kennismanager van Transforum een levendig verhaal over de ontwikkeling van monitoring in Transforum. Vervolgens werd met de 'monitors' van Transforum projecten in groepen met andere onderzoekers bevraagd op hun ervaringen en vragen in de reflectie van de projecten. Dit leverde interessante discussies op over bijvoorbeeld de positie van de monitor. Ben je nu een 'vlieg op de muur' die alleen scherpe, objectiverende analyses teruggeeft of een 'actiegerichte onderzoeker die interventies pleegt om het proces te helpen'? In de discussie werd duidelijk dat het grootste deel van de deelnemers als insteek had dat ze het proces beïnvloedt en desnoods zelf actie onderneemt richting de betrokkenen in het project. 'Facilitator vanaf de zijlijn' noemde een van de deelnemers deze manier van werken. Aan het bespreken van de consequenties van deze rolopvatting voor de taakverdeling tussen monitor en projectleider kwamen we in de discussie niet meer toe. Gezien de interessante onderwerpen die nog op de agenda staan en het enthousiasme zal het CCT in de zomermaanden een volgende bijeenkomst organiseren voor een bredere groep geïnteresseerden.

Voor vragen of contact: Elsbeth Roelofs, elsbeth.roelofs@tno.nl