Senternovem

23-04-2009 | Transitie Competent

De ervaring leert dat succes van systeeminnovatieve projecten en programma's is voor een belangrijk deel afhankelijk van de competenties en het handelen van betrokkenen binnen en buiten de projectgroepen. Het CCT heeft een competentiecahier uitgebracht waarin competenties zijn benoemd die transitieprofessionals in staat stellen om transitie-initiatieven te ondersteunen.
Coendert Slendebroek is, naar aanleiding van dit competentiecahier, begonnen met het uitvoeren van een project. Voor Coendert betreft dit zijn afstudeerstage van de studie Personeel en Arbeid, voor Transumo en CCT een gelegenheid om hun kennis van competenties te verrijken. Transumo wil graag weten welke competenties er binnen Transumo aanwezig zijn en in hoeverre transitiecompetenties een rol spelen in de aanpak van Transities naar duurzame mobiliteit. Voor CCT is het interessant om enerzijds te zien hoe het algemene competentieprofiel dat zij had opgesteld toegepast kan worden op de verschillende functies van een transitieprogramma als Transumo. Anderzijds om een uitwerking van het profiel te hebben in de vorm van een tool, waarmee transitieprofessionals zichzelf kunnen scoren.

Het eerste deel van het project houdt in dat de competenties uit het competentiecahier toegespitst worden op verschillende functies binnen Transumo. Dit betreft de functie van bestuurslid, directielid, programmasecretaris en themaleider/projectleider. Dit gebeurt onder andere door het voeren van gesprekken met medewerkers in de betreffende functies. Hierdoor kunnen de belangrijkste competenties voor de functie, op basis van de praktijk én theorie, in het competentieprofiel verwerkt worden.

Het tweede deel van het project bestaat uit het ontwikkelen van een tool. De tool is een instrument voor transitieprofessionals, zodat zij de competenties, die behoren bij hun functie, kunnen scoren. Op deze manier kunnen transitieprofessionals vaststellen welke competenties zij voldoende onder de knie hebben en welke competenties zij zouden moeten ontwikkelen om op een effectieve manier aan transities te werken.

Het derde, en laatste deel, van het project is het vergelijken van de scores van de competenties van Transumo-betrokkenen en de resultaten van bepaalde projecten van Transumo. De scores van de competenties komen voort uit de tool, die wordt ingevuld door verschillende betrokkenen binnen Transumo. De resultaten hiervan worden vervolgens besproken in een workshop.

Het project loopt tot midden juni 2009. Mocht u vragen hebben of interesse in het resultaat van dit project, dan kunt u contact opnemen met Coendert Slendebroek. U kunt dit doen door te mailen naar c.slendebroek@senternovem.nl of cslendebroek@transumo.nl