Senternovem

23-04-2009 | Nationaal Expertisecentrum Warmte officieel geopend tijdens Warmtecongres `Van Ambitie naar actie'

Tijdens het Warmtecongres `Van ambitie naar actie' op 16 april werd het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) officieel geopend door de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven: "U gaat kennis bundelen en toegankelijk maken, maatwerk leveren aan iedereen die serieus werk wil maken van duurzame warmte en koude."

De winnaars van het Small Business Research Programma (SBIR) en het Unieke Kansen Project ontvingen uit handen van de minister oorkondes voor hun innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame warmte en koude. "Nederland valt op in de wereld als het gaat om duurzame warmte. Wij kunnen ons nu en in de toekomst meten met Zweden en Duitsland", hield minister Van der Hoeven haar publiek voor. "Er wordt hier een energierevolutie voorbereid."

NEW in de praktijk
Programmaleider Lex Bosselaar: "Het NEW draagt kwalitatieve, betrouwbare en objectieve kennis over aan beslissers in de gebouwde omgeving en industrie over het verduurzamen van de warmte- en koudevoorziening. Het expertisecentrum richt zich op de Trias Energetica: besparing, duurzaamheid en efficiëntie." Dit wordt uitgewerkt in de website www.senternovem.nl/new, een helpdesk, de uniforme maatlat, afwegingskaders, expertise en good practices. Er zijn verder plannen voor warmtescans in de industrie, veldtesten en een warmtekaart.

Nieuwe subsidie warmte-uitwisseling
Met het NEW wordt invulling gegeven aan de doelstellingen van Warmte Op Stoom. Projectleider Ad Schoof: "Het NEW brengt meer samenhang in het lopende beleid, en levert een concrete aanpak om het potentieel van verduurzaming van warmte te realiseren." Schoof kondigde voor dit najaar een nieuwe subsidieregeling aan voor warmte-uitwisseling in collectieve netwerken.

Minister: "Terug naar lokale initiatieven"
In de twee druk bezochte parallelsessies tijdens het congres was het gebruik van restwarmte een hot topic, met name de keuze tussen grote centrale netten of kleine, lokale initiatieven. De minister van EZ nam duidelijk stelling: "Wat we willen is terug naar de bron. Er is lokaal
- ter plekke- zoveel warmte en koude te vinden, zoveel energie, maar op dit moment vinden vraag en aanbod elkaar nog niet We moeten leren decentraal te denken en te operen."

Duurzame warmte blijvend op de agenda
Bert de Vries, plaatsvervangend DG Energie en Telecom van het ministerie van EZ, vindt warmte geen kabinetszaak maar een langdurige zaak. "Het is broodnodig dat we in warmte en koude gaan investeren. Zolang ik op deze plek zit, blijft dit onderwerp op de agenda staan.".

Binnenkort kunt u hier het verslag en de foto's bekijken.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Filmpje Nationaal Expertisecentrum Warmte