Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 apr 2009

Achterhoekse politie start met mobiel ANPR

De politie in het district Achterhoek voert sinds kort mobiele controles uit door middel van Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Hiervoor is een politieauto uitgerust met een camera en ANPR-apparatuur. Door het gebruik van ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot.

Bij mobiel ANPR is een camera gekoppeld aan een computersysteem in de politieauto. In dit systeem zijn bestanden opgeslagen waarin kentekens zijn opgenomen uit verschillende landelijke en regionale bestanden. Deze kentekens kunnen om verschillende redenen zijn opgenomen. Het voertuig is gestolen, de kentekenhouder rijdt vaak onder invloed van alcohol of heeft een openstaande boete, het voertuig is eerder onder een verdachte situatie aangetroffen en de identiteit van de inzittenden moet worden vastgesteld. Kentekens van passerende voertuigen worden gescand, opgeslagen en vergeleken met de kentekens in de bestanden.

De mobiele ANPR-controles worden de komende maanden op verschillende locaties in de Achterhoek uitgevoerd. Er is voor het district Achterhoek gekozen om het internationale aspect mee te nemen. Na een half jaar worden de uitkomsten van de controles geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie zullen gebruikt worden voor de ontwikkeling en invoering van mobiel ANPR binnen de politieregio Noord- en Oost-Gelderland.