CNV Onderwijs

23 april 2009

Deeltijdwerkers in het VO werken vaak teveel

Categorie: Actueel Starters

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een grootschalig onderzoek laten doen naar de tijdsbesteding van leraren in het Voortgezet Onderwijs. Een belangrijke conclusie is dat deeltijders meer tijd kwijt zijn aan hun taken dan voltijders. Een andere conclusie is dat een gemiddelde docent maar 38% van de werktijd voor de klas staat.

De normjaartaak voor een fulltime aanstelling is 1659 klokuren op jaarbasis. Dat komt neer op een arbeidsduur van 36.86 per week. Uitgaande van 45 werkweken in het jaar kent het onderwijs piekmomenten (vooral de maanden november, december, januari en april) waardoor een gemiddelde schoolweek uitkomt op meer dan de 36.86 uur die ervoor staat.

Uit het onderzoek blijkt dat voltijders over het algemeen genomen uitkomen op de uren die ze zouden moeten werken volgens hun normjaartaak. Deeltijders komen hoger uit; zij werken (omgerekend) gemiddeld 1710 uur op jaarbasis. Dat is 3% boven de normjaartaak.

In het onderzoek is ook gekeken hoe de werkweek wordt ingevuld qua taken. 38% Wordt besteed aan lesgeven, 20% aan lesgebonden taken en 42% aan niet-lesgebonden taken, waarvan 10% aan overleg en 6% aan administratietaken.

De motivatie en gedrevenheid van docenten komt naar voren in het uitvoeren van taken zoals het mentoraat en leerlingbegeleiding. Er worden altijd meer uren aan besteed dan er eigenlijk voor staan in het taakbeleid.

Over het algemeen genomen heeft de docent plezier in het werk; 80% ervaart geen werkdruk. Een kleine groep van 15 % heeft wel last van werkdruk. Deze groep is heel divers, maar komt weinig voor onder leraren onder de 30 jaar.

Meer weten? Lees de samenvatting van het eindrapport "Tijdsbesteding leraren Voortgezet Onderwijs."

---