Rechtbank Rotterdam


Digitale zittingszaal officieel geopend met congres over digitale trends in rechtszaal

Op woensdag 22 april organiseerde de rechtbank Rotterdam voor genodigden het congres 'Digitale trends in de rechtszaal'. Het congres werd gehouden ter ere van de officiële opening van de digitale zittingszaal. Voor een volle zaal wisselden inhoudelijk deskundigen, initiatiefnemers en betrokkenen ervaringen uit met betrekking tot digitalisering in de rechtspraak.

Het congres opende met een minidocumentaire over de totstandkoming en het concept achter de zittingszaal. Onder andere president van de rechtbank Rotterdam Wim van Veen, bestuursrechter Jaap de Wildt, hoofd facilitair bedrijf Ad Verhoeven, informatiemanager Hans Koppelaar en advocaat / filmmaker Jaap Bakker vertellen in de film waarom de digitale zittingszaal een aanwinst is voor de rechtspraak in Nederland.

Innovatieve ontwikkelingen
Vervolgens konden de aanwezigen luisteren naar inspirerende sprekers als trendwatcher Adjiedj Bakas, advocaat en filmmaker Jaap Bakker, lid van de Raad voor de rechtspraak Joost van Dijk en directeur Bistro Jan van Coeverden. Bakas zag in de huidige economische recessie bij uitstek een ideale voedingsbodem voor innovatieve ontwikkelingen zoals de digitalisering van de rechtspraak. Juist in tijden van crisis zien de beste uitvindingen het licht, stelde hij. Advocaat Jaap Bakker vertelde zijn verhaal middels vier korte filmpjes, waarin hij laat zien hoe hij film en beeld een rol in zijn pleidooi voor de rechtbank laat spelen.

Pittige discussie
Na afloop van de lezingen discussieerden de aanwezigen over twee door de sprekers aangeleverde stellingen:"Wat je niet ziet, dat mis je niet" en "De vervaging van fysieke en virtuele wereld maakt de rechtspraak straks tot een TV-show." Aangezien de aanwezigen allen op de een of andere manier betrokken zijn bij de onderwerpen rechtspraak en digitalisering, leverde dit een pittige discussie op. Zo betoogde Joost van Dijk, dat lange woordelijke pleidooien hun langste tijd hebben gehad: "Saai, en niet meer van deze tijd." De bijeenkomst trok ruime aandacht van zowel genodigden als geïnteresseerde media. Onder andere BNR Nieuwsradio en RTV Rijnmond waren aanwezig om opnamen te maken.

Evaluatie
De digitale zittingszaal is voorzien van de nieuwste ICT-toepassingen en levert een bijdrage aan een modern, efficiënt proces. In een rechtsgang wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitaal bewijsmateriaal. Ook willen procespartijen gegevens terplekke digitaal uitwisselen. Met de opening van deze digitale zittingszaal is de rechtbank Rotterdam klaar voor de nieuwste manier van proces voeren. De pilot digitale zittingszaal zal de komende maanden geëvalueerd worden. Na de evaluatie wordt gekeken of en in welke sector een vervolg gegeven wordt aan deze innovatie.

Binnenkort kunt u op de website www.digitale-zittingszaal een fotoverslag en de mini-documentaire bekijken.

Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 23 april 2009 Naar boven