Inspectie Verkeer en Waterstaat


Thema-actie brandslangen binnenvaartschepen

Nieuwsbericht | 23-04-2009

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft van januari tot september 2008 een thema-actie `brandslangen binnenvaartschepen' gehouden. De thema-actie richtte zich op de naleving van de wettelijke brandveiligheidseisen die gesteld worden aan de uitrusting van binnenvaartankschepen tijdens het laden en lossen van gevaarlijke stoffen. Reden voor de thema-actie was onder meer de brand op de Stolt Rom in 2006 die het grote belang van goed functionerende brandblusmiddelen aan boord van een schip onomstotelijk aantoonde.

In totaal zijn er 72 binnenvaarttankschepen geïnspecteerd. Hiervan hadden 61 schepen de brandblusmiddelen op orde. Hoewel de Inspectie de uitkomst als positief beoordeelt, streeft de Inspectie naar een nalevingspercentage van minimaal 90 procent. De Inspectie concludeert tevens dat de regelgeving in de binnenvaart voor het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADNR) niet specifiek genoeg beschrijft waaraan brandblusmiddelen van binnenvaartanken moeten voldoen tijdens het laden en lossen. Ook is de Inspectie van mening dat het besef voor brandveiligheid bij schippers vergroot moet worden en er een branche-richtlijn moet worden opgesteld over het gebruik van blusinstallaties.

De inspectie is samen met de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in gesprek om tot een verbetering van de brandveiligheid te komen.

Meer informatie


* rapportage brandslangen
Pdf-document, 58 kB