Gemeente Zaanstad

23-04-2009
Metropoolregio Amsterdam 2008: Rijk en arm in beeld Verschillen tussen rijk en arm in Zaanstad niet heel groot

Eind maart zijn de resultaten gepresenteerd van het metropoolregio onderzoek 2008, waar ook de gemeente Zaanstad aan deelneemt. Ditmaal met als onderwerp: Rijkdom en Armoede in de Metropoolregio. Aan de digitale panels van Almere, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad zijn vragen gesteld over armoede en rijkdom en de beleving hiervan.

Rijke enclaves en `pockets of poverty'
Eén van de conclusies luidt dat de rijkste enclaves, zoals te verwachten valt, vooral in het Gooi zijn te vinden. De zogenaamde `pockets of poverty' liggen wat meer verspreid in de regio. In de top tien van wijken met het grootste aandeel huishoudens met hele lage inkomens (volgens de 1%-verdeling van het Regionale Inkomensonderzoek 2005) is de Zaanse wijk Poelenburg vertegenwoordigd op de zevende plaats. Opvallend is dat in Zaanstad geen rijke enclave aanwezig is.

Beleving
Aan de panels is gevraagd wat de rijkste en de armste gemeente is van de zeven deelnemende gemeenten. De rijkste is volgens velen Amstelveen maar over de armste gemeente is verdeeldheid. Het grootste deel van de respondenten (33%) denkt dat Zaanstad de armste gemeente is, 18% denkt aan Amsterdam en 13% aan Purmerend of Almere. Bewoners van Zaanstad zien vooral Amsterdam als armste gemeente terwijl Amsterdammers Zaanstad juist op die plek zetten. Maar klopt dit beeld met de werkelijkheid? Volgens het Regionale Inkomensonderzoek komt Amsterdam op de laagste plaats als het gaat om het koopkrachtinkomen, gevolgd door Zaanstad en Purmerend. Als het gaat om besteedbaar inkomen komt Purmerend op de laagste plaats. Gevolgd door Zaanstad.

Geluk
Uit het panelonderzoek blijkt dat gezondheid, geluk en geld maken dat mensen zichzelf rijk voelen. De meeste respondenten zijn gelukkig met hun leven, ze geven er gemiddeld een 7,6 voor. Meer geld zou veel mensen met een laag tot midden inkomen, een laag tot middelbaar opleidingsniveau en mensen zonder baan gelukkiger maken. Hoog opgeleiden, gezinnen met kinderen en mensen met hogere inkomens willen daarentegen vooral meer vrije tijd.

Deze en andere onderzoeksresultaten zijn te lezen in het onderzoeksrapport dat eind maart is verschenen. Het rapport is te downloaden via de website van de Dienst Onderzoek en Statistiek Amsterdam ( www.os.amsterdam.nl ). Het thema voor het onderzoek van komend jaar is nog niet bekend.