Gemeente Zaanstad

22-04-2009
Zaandijker ontvangt onderscheiding van burgemeester Faber voor heldhaftige reddingsactie

De heer Dik Oenen uit Zaandijk ontvangt woensdag 22 april een getuigschrift en medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit handen van burgemeester Faber van Zaanstad. De heer Oenen redde in juni 2008 een eenjarig meisje van de verdrinkingsdood door haar uit de sloot te halen en te reanimeren. De pers is van harte uitgenodigd.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft de heer Oenen voorgedragen voor de medaille en het getuigschrift, nadat het bestuur een artikel had gelezen in Dagblad Zaanstreek over zijn moedige daad. De Maatschappij is van mening dat de Zaandijker de onderscheiding heeft verdiend vanwege zijn heldhaftige reddingsactie.

De heer Oenen hoorde, op de bewuste dag in juni, vanuit zijn woning een hoop kabaal. Toen hij ging kijken, hoorde hij van omstanders dat er een kind in het water lag. De Zaandijker aarzelde geen moment en sprong in de sloot. Het kind was echter nergens te bekennen. Toen de slof van de heer van Oenen bleef vastzitten in de modder op de bodem van de sloot, stapte hij opzij en voelde iets onder zijn voet. Het bleek het meisje te zijn.

De heer Oenen trok haar uit het water en begon direct met reanimeren. Hij is hiermee doorgegaan totdat een politieagent het van hem overnam. Even later nam het ambulancepersoneel het over. Het meisje rochelde gelukkig en spuugde het vieze water uit. Ze is per traumahelikopter naar een ziekenhuis in Amsterdam gevlogen. De vader van het meisje wist twee dagen later te vertellen dat het kind op de intensive care lag, maar dat haar toestand stabiel was. Het kind is volledig hersteld.