Gemeente Zaanstad

23-04-2009
Reservering van 4,5 miljoen extra voor funderingsherstel College Zaanstad wil project funderingsherstel verlengen

Het college van Zaanstad is van plan het project funderingsherstel te verlengen. Er wordt 4,5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Het project funderingsherstel kan nu doorgaan tot 31 december 2011.

Er is in Zaanstad een grote hoeveelheid vooroorlogse woningen die op grenenhouten palen is gebouwd. Deze palen worden in de loop der jaren aangetast door bacteriën en schimmel, waardoor woningen kunnen verzakken of zelfs instorten. Om dit te voorkomen moet de eigenaar van de woning de fundering vervangen of herstellen.

Om het probleem aan te pakken is Zaanstad in 2006 begonnen met het project Funderingsherstel II. Van de 10.000 vooroorlogse woningen in particulier bezit, die de stad rijk is, worden de funderingen van 900 woningen onderzocht. Vijf buurten met veel vooroorlogse blokwoningen in particulier bezit zijn aangewezen als onderzoeksgebied. De woningeigenaren in deze vijf buurten krijgen nu tot eind 2011 de mogelijkheid om gebruik te maken van assistentie en gunstige financiële regelingen van de gemeente. Verder is er geld vrijgemaakt voor urgente situatie zoals in de Wilhelminastraat en Weiver in Krommenie.

De gemeente werkt er hard aan om voor de funderingsproblematiek landelijke aandacht te vragen. Met enkele wettelijke aanpassingen kan een nieuwe fundering voor eigenaren beter betaalbaar worden. Ook wordt er gewerkt aan bewustwording bij huiseigenaren, kopers en makelaars. In de loop van het jaar wordt ontwikkeld hoe de gemeente op de lange termijn met de funderingsproblematiek om wenst te gaan.

In mei, bij de besprekingen over de kadernota, beslist de raad over de 4,5 miljoen extra voor funderingsherstel. Meer informatie over funderingsherstel kunt u vinden op: www.zaanstad.nlfunderingsherstel.