Gemeente Zaanstad

23-04-2009
Voorwaarden aan financiële steun voor De Kade

Het college wil tijdens de behandeling van de Kadernota de financiële situatie van de Kade bespreken met de gemeenteraad. Basis voor dit gesprek vormt het onderzoek van DSP groep uit Amsterdam, waaruit blijkt dat een financiële injectie alleen zinvol is wanneer De Kade aan enkele voorwaarden voldoet. Het bestuur van het poppodium heeft al stappen gezet om voor de zomer aan de voorwaarden te voldoen.

Zaanstad heeft eind vorig jaar besloten om de verhoging van de jaarlijkse subsidie met EUR100.000 voor poppodium De Kade op te schorten. Een belangrijke reden hiervoor was dat het bedrijfsplan en de meerjarenbegroting na aanvullende informatie van De Kade onvoldoende zekerheid boden dat de financiële situatie in 2009 zou verbeteren.
In opdracht van het college heeft DSP groep uit Amsterdam onderzoek gedaan naar het functioneren van het De Kade. Belangrijkste conclusie uit het rapport is dat er in Zaanstad behoefte is aan een poppodium. Zo is er voldoende potentieel publiek en sluit de huidige programmering en inhoudelijke koers van De Kade aan bij de behoefte van bewoners. DSP groep stelt ook enkele verbeteringen voor. Rondom de bedrijfsvoering en de commerciële functie dienen stappen gezet te worden.

In overleg met De Kade worden enkele aanbevelingen uit het rapport overgenomen. Zo wordt het bestuur uitgebreid met twee mensen met een financiële achtergrond. De maandelijkse rapportages aan de gemeente worden gecontinueerd en op onderdelen aangevuld. Daarnaast zal De Kade voor 1 juli een nieuw bedrijfsplan en meerjarenbegroting indienen bij de gemeente. Als de toets van dat nieuwe beleids- en bedrijfsplan positief uitvalt zal het College de extra subsidie van EUR 100.000 alsnog vrijgeven.

Bij de behandeling van de Kadernota wordt de financiële situatie van De Kade met de gemeenteraad besproken. In de Kadernota wordt de Raad in overweging gegeven eenmalig EUR 150.000 beschikbaar te stellen om het eigen vermogen van De Kade te versterken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie, 075 - 655 2414 of 06 - 1502 8930, e-mail e.klut@zaanstad.nl