Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. April

Brandveiligheid zorginstellingen kan vaak eenvoudig en snel beter

23-04-2009

Zorginstellingen kunnen de brand- en vluchtveiligheid vaak flink verbeteren met eenvoudige maatregelen die voor weinig geld in korte tijd te realiseren zijn. De VROM-Inspectie heeft een groot aantal van deze zogenaamde "quick-wins" verzameld in een informatieblad (pdf, 234 Kb) en een checklist (pdf, 192 Kb)voor verantwoordelijken in zorginstellingen. De VROM-Inspectie onderzoekt in de tweede helft van het jaar opnieuw de brandveiligheid bij zorginstellingen en gaat dan ook na of zorginstellingen iets met deze quick wins hebben gedaan.

In zorginstellingen zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en psychiatrische inrichtingen is meer aandacht nodig voor brandveiligheid, is gebleken uit onderzoek van het College Bouw Zorginstellingen en de VROM-Inspectie.

1100 branden
In 2007 vonden in zorginstellingen ongeveer 1100 branden plaats met een schade van 84 miljoen euro. In het kader van het actieprogramma Brandveiligheid van de ministeries van Binnenlandse Zaken, VROM en VWS werken zorginstellingen nu aan structurele maatregelen.

Quick-wins
Daarnaast zijn er ook veel eenvoudige en goedkope maatregelen die de brandveiligheid en de vluchtveiligheid kunnen verbeteren. Dan gaat het soms om hele eenvoudige maatregelen zoals:

* Vrijhouden van nooduitgangen.

* Voorkomen dat brandwerende deuren geopend worden vastgezet.
* Rolstoelen, rollators, serveerwagens in vluchtwegen belemmeren de mogelijkheid tot vluchten bij brand.

* Regelmatig oefenen.
Dit zorgt dat personeel weet wat er moet gebeuren en laat zien waar verbeteringen mogelijk zijn. Juist zaken die te maken hebben met gedrag en gebruik en die vaak niet in de wet zijn geregeld kunnen de brand-en vluchtveiligheid sterk verbeteren.
* Fluorescerende lijnen op de vloer verbeteren de zichtbaarheid van vluchtwegen.

* Stickers op deuren met als tekst 'branddeur, gesloten houden', of 'vluchtdeur, vrijhouden' kosten weinig en helpen veel.
* Afvalcontainers afsluiten en niet te dicht bij het gebouw plaatsen voorkomt brand.

Checklist
De quick-wins zijn in overleg met de brandweer en deskundigen uit de wereld van de zorginstellingen op een rij gezet. Met een checklist kan een visuele inspectie van de instelling worden ondernomen. Met tekeningen van de bouw- en de gebruiksvergunning in de hand kan worden nagegaan waar brandscheidingen liggen en kunnen vluchtwegen worden nagelopen. Met name ook bij veranderingen in de bouw, installatie, organisatie of gebruik is zo'n inventarisatie belangrijk. De checklist komt niet in de plaats van de toets door de gemeente, maar is wel een nuttige aanvulling.

Nieuw onderzoek
De VROM-Inspectie doet in de tweede helft van 2009 een nieuw onderzoek naar de brandveiligheid binnen zorginstellingen en zal dan ook nagaan of de quick wins zijn opgepakt.

Zie ook:

* Checklist brand- en vluchtveiligheid zorginstellingen (pdf, 192 Kb)
Concrete quick wins om de brandveiligheidssituatie te verbeteren.
* Quick-wins branden vluchtveiligheid zorginstellingen (pdf, 234 Kb)

Zorginstelling