Gemeente Aalten


Bestrijding eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli komen op diverse plaatsen in de gemeente Aalten de eikenpro-cessierupsen voor. De gemeente Aalten gaat de eikenprocessierups, net als veel andere ge-meenten, op twee manieren bestrijden. De eerste toegepaste manier is het bespuiten van de bomen met een biologisch bestrijdingsmiddel. De tweede toegepaste manier gebeurt door met een zuig- en brandmachine de nesten weg te zuigen en gelijk te verbranden. Bij de bestrijding van de eikenprocessierups wordt door de gemeente Aalten samengewerkt met andere gemeen-ten in de Achterhoek.
Het uitgangspunt in de gemeente Aalten is om de eikenprocessierups alleen daar te bestrijden waar mensen recreëren, bij scholen en woonomgevingen. De bomen langs wegen waar veel wordt gefietst worden ook onder handen genomen. In natuur- en bosgebieden en op particulier terrein wordt de rups niet door de gemeente Aalten bestreden

Het bespuiten
Eén dezer dagen zal de bespuiting plaatsvinden met hiervoor geschikte apparatuur. De appara-tuur vernevelt water met daarin opgelost een biologisch preparaat. Door luchtondersteuning van een grote propeller en het laden van de nevel met een positieve lading hecht het middel zich heel goed aan de onder- en bovenkant van de bladeren. De jonge rupsen eten het blad en het middel en zullen binnen een paar dagen sterven. Het middel is voor geen enkel zoogdier, vogel-soort of insect gevaarlijk. Het werkt alleen op de rups.
De bespuiting moet worden uitgevoerd bij relatief windstil en droog weer en kan iets geluid ver-oorzaken. De trekker die het apparaat aandrijft rijdt, afhankelijk van de grootte, stapvoets. Het is mogelijk dat er s nachts gespoten wordt, omdat dan de (weers)omstandigheden het toelaten om zo efficiënt mogelijk te werken. De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in een groot deel van Nederland voorkomt. Ze leven in groepen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). De eikenprocessie-rups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.
Gezondheidsklachten
De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals jeuk, huid-uitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.
Wanneer u gezondheidsklachten heeft als gevolg van de eikenprocessierups raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of met de lokale GGD. Hieronder staan de gegevens van de GGD in Doetinchem:
GGD Gelre-IJssel locatie Doetinchem
Bezoekadres:
Gezellenlaan 10
7005 AZ Doetinchem
Telefoon: 088-443 30 00
Voorkomen overlast
Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijge-komen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Melden
Als u de eikenprocessierups ziet, hoeft u geen melding aan de gemeente Aalten te doen. In de genoemde periode controleert de gemeente Aalten namelijk geregeld de locaties waar nesten (mogelijk) kunnen voorkomen. De gemeente Aalten bestrijdt alleen de rupsen in gemeentelijke bomen. Als u in uw eigen bomen eikenprocessierupsen aantreft moet u zelf contact opnemen met een bedrijf voor bestrijding. Wij raden u aan de bestrijding niet zelf uit te voeren

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van LNV www.minlnv.nl/eikenprocessierups en op de site van de Provincie Gelderland www.gelderland.nl