Ministerie van Defensie

Mijnenjager bergt antiek kanon voor Franse kust

23 april 2009, 13.59 uur

De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Makkum heeft gisteren een 17e eeuws kanon geborgen voor de kust van Normandië. Met enig kunst- en vliegwerk werd het loodzware stuk aan boord van de Makkum gehesen. Daar werd geconstateerd dat het kanon uit de periode rond 1600 stamt. Op het geschutsstuk staat het opschrift "Driemaster Van den Nieuwenhuis". Eeuwenoud kanon geborgen door Hr. Ms. Makkum voor Normandische kust.

De Makkum maakt deel uit van de Standing NATO Mine-Counter-Measures Group 1 (SNMCMG1), welke momenteel bezig is met Operatie HODOPS (Historic Ordnance Disposal Operations)Baie (baai) de Somme.

Tijdens deze operatie worden mijnenvelden geruimd voor de kust van Normandië. Deze mijnen zijn daar tijdens de Tweede Wereldoorlog gelegd door de Duitse strijdkrachten. Tijdens haar jacht trof de Makkum een `onderwatercontact' aan, waarvan vermoed werd dat het om een oude mijn ging. De duikploeg van het schip werd vervolgens ingezet om het object nader te bekijken en toen bleek dat het om een antiek kanon ging.

Omdat het kanon binnen de Franse territoriale wateren is gevonden, is door de commandant van SNMCMG1 onderzocht of het kanon aan de Franse autoriteiten overgedragen moet worden.

Overgedragen Het eeuwenoude kanon is inmiddels overgezet op het Deense stafschip HDMS Thetis. Zij dragen het kanon tijdens het havenbezoek aan Cherbourg op 2 en 3 mei aan de Fransen over.

Gegevens over het kanon zijn doorgegeven aan de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Als blijkt dat het voor Nederland een interessant historisch object is, dan kan Nederland er alsnog aanspraak op maken.

"In ieder geval is Hr. Ms. Makkum de eerste mijnenjager die korte tijd een 3 meter lang 120 mm kanon aan dek heeft gehad", aldus commandant Eduard de van der Schueren van Hr. Ms. Makkum.