Openbaar Ministerie


* >Cel- en werkstraffen voor internationale drugs- en witwasor...

Cel- en werkstraffen voor internationale drugs- en witwasorganisatie

23 april 2009 - Landelijk Parket

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag zeven mannen veroordeeld tot gevangenis- en werkstraffen voor deelname aan een internationale drugs- en witwasorganisatie. De winsten van de organisatie waren geïnvesteerd in zo'n 20 panden in Rotterdam. Deze zijn verbeurd verklaard. De panden moeten nog getaxeerd worden, maar samen vertegenwoordigen ze een waarde van miljoenen euro's. Daarnaast krijgen drie bedrijven van de hoofdverdachte in totaal een boete opgelegd van ruim één miljoen euro.

De internationale criminele organisatie waar de zeven verdachten deel van uitmaakten, heeft zeker 22 miljoen euro witgewassen. De samenleving is daarvan de dupe geworden vindt de rechtbank. Het geld dat het openbaar ministerie in beslag had genomen, zo'n 3,6 miljoen US Dollar en zo'n 900.000 euro, heeft de rechtbank verbeurd verklaard.

Fruitbedrijf en garage als dekmantel

Zes verdachten werkten voor verschillende bedrijven, waaronder een fruitbedrijf en een garage. De bedrijven fungeerden als dekmantel voor de criminele activiteiten. Zo was het fruitbedrijf een dekmantel voor de import van cocaïne vanuit Zuid-Amerika. De cocaïne werd in dozen met fruit verstopt. Het fruit stond vervolgens `op de kade te rotten'. Het garagebedrijf werd gebruikt voor witwas activiteiten. Op de rekening van het bedrijf werden hoge bedragen contant geld gestort, terwijl de medewerkers van het bedrijf `meer in de kantine hingen dan auto's repareerden'.

De 40-jarige leider van de organisatie kreeg van de rechtbank een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. De geldschieter van de organisatie heeft anderhalf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Vijf verdachten hebben werkstraffen tot 240 uur opgelegd gekregen met voorwaardelijke gevangenisstraffen tot 6 maanden. De rechtbank heeft één verdachte vrijgesproken.

Hogere straf geëist

Het Openbaar Ministerie eiste veel hogere straffen dan de rechtbank heeft opgelegd. De officier van justitie had celstraffen geëist van 12 jaar tot 20 maanden tegen acht verdachten. De rechtbank strafte aanzienlijk lager, omdat zij de voorbereiding voor de smokkel van 485 kilo cocaïne van Uruquay naar Nederland niet bewezen acht. De cocaïne was in 2007 door de Uruquaanse opsporingsdiensten in beslag genomen en de rechtbank vindt niet bewezen dat deze partij bestemd was voor de organisatie in Nederland.