VVD


23-4-2009

VVD wil zelfreflectie beloningen top bedrijfsleven

Nu er binnen de financiële sector op initiatief van de VVD een veelbelovend Herenakkoord ligt over gematigde lonen aan de top, pleit de VVD ervoor dat het bedrijfsleven ook serieus gaat nadenken over haar eigen beloningsbeleid.

VVD-woordvoerder Frans Weekers: "Het moreel appel dat - op voorstel van de VVD - is gedaan op de financiële sector, heeft gewerkt. Nu wil ik dit verbreden naar de top van het beursgenoteerde bedrijfsleven in Nederland. Een grondige zelfreflectie zou de zogenoemde `Captains of industry' namelijk geen kwaad doen. In antwoord op de economische crisis doet de regering een beroep op de sociale partners om de lonen van werknemers de komende jaren niet te laten stijgen. Het lijkt me wenselijk dat de top zijn eigen beloningsbeleid dan ook tegen het licht houdt ten opzichte van de geleverde prestaties en de balans zoekt met de loonontwikkeling van hun werknemers waarvan een nullijn wordt verwacht."

De VVD is van mening dat deze nullijn gedurende de economische crisis noodzakelijk is om werkgelegenheid te sparen en de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven te verbeteren.

"De afgelopen tijd hebben we alleen enkele kritische noten ten aanzien van het beloningsbeleid aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven mogen vernemen van een paar voormalig `Captains of industry'. Ik roep de mensen die in het hier en nu aan het roer staan van de grote beursgenoteerde bedrijven op om leiderschap te tonen en de beloningen aan de top ter discussie te stellen.", aldus Weekers.

23 april 2009