Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen

Gemeenteraadsvergadering

van de gemeente Achtkarspelen

op donderdag 23 april 2009

Vragenhalfuur

Vragensteller: Sietze Hoekstra, Partij van de Arbeid

Datum: 23 april 2009

Vorige week lazen wij in de pers dat het oefenterrein van de Survival club in Kootstertille over twee jaar definitief gesloten wordt. Ondanks het verzet van vrijwel iedereen die de survivalclub een warm hart toedraagt mag het terrein niet meer voor survival trainingen worden gebruikt. Dat hier een 160 kinderen enthousiast hun sport konden beoefenen was vanachter de bureaus van de beleidsmakers kennelijk geen argument. Anderhalve hectare bos is in de ogen van de Friese milieufederatie belangrijker dan het gezond sporten in de natuur van een grote groep jongeren. Bij ingebruikname van het terrein, een illegale stortplaats van afval, heeft juist deze jeugd met de vele vrijwilligers, alle rotzooi opgeruimd en het terrein aan de natuur teruggegeven. De PvdA betreurt de gehele gang van zaken zeer, temeer dat aan de natuur totaal geen schade wordt aangebracht. De survivalclub heeft nu twee jaar de tijd om een ander terrein te vinden. Aangezien de club zijn wortels in Kootstertille heeft zijn wij van mening dat een nieuwe locatie ook dicht in de buurt van het dorp gesitueerd moet zijn. De PvdA is er zich van bewust dat financiën hierbij een belangrijke rol spelen en wij zijn bereid daaraan volledig mee te werken temeer daar de club op grond van de huidige regels geen subsidie kan ontvangen en de survivalclub en grote landelijke uitstraling heeft. Wij hebben de volgende vragen:

1. Is het college met ons van mening dat de survivalclub voor Kootstertille en Achtkarspelen te belangrijk is om te laten verdwijnen?
2. Is het college bereid om op korte termijn samen met de survivalclub naar een nieuwe locatie te zoeken zodat de continuïteit niet in gevaar komt
3. Is het college bereid dat als er een nieuwe locatie gevonden wordt naar de financiële middelen in de begroting te zoeken en een voorstel aan de raad te doen?


---- --
Vraag voor het vragenhalfuurtje van 23 april 2009

In ons verkiezingsprogramma van 2006 vroegen wij extra aandacht voor de verbetering van het imago van het VMBO. De suggestie om een oude ambachtschool weer in te voeren is hier al eens eerder geneomd.

Hans de Boer van het Platform Bèta Techniek, voorheen voorzitter van de taskforce Jeugdwerkloosheid was in 2007 mede-initiatiefnemer van moderne ambachtscholen genaamd vakcolleges. Deze vakcolleges bieden opleidingen voor beroepen als bijvoorbeeld metselaar, fietsenmaker of loodgieter aan. De leerlingen krijgen na vier jaar de titel 'technisch gezel'. Na een korte vervolgopleiding kan daar de graad 'technisch meester' aan worden toegevoegd.

Op de lijst met scholen die meedoen aan dit vakcollegeprogramma staat momenteel nog geen Friese school.

In deze regio, met o.a. veel maakbedrijven, is bij uitstek behoefte aan vakmensen. Voorheen werden die opgeleid op de ambachtscholen, later de LTS-sen, en daar klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Er wordt door het bedrijfsleven tegenwoordig gezocht naar mensen die wat kunnen. Tegenwoordig moeten ze hen vaak alles zelf nog leren.

Daarom hebben wij de volgende vragen:


1. Is het college bekend met het bestaan van de VMBO vakcolleges?


2. Zijn onze scholengemeenschappen AOC, Lauwerscollege en Singelland al bezig met deze vakcolleges?

Zo ja.


3. Waarom staan ze dan niet vermeldt op de site van "hetvakcollege.nl" ?

Zo nee.


4. Acht u de huidige situatie dan gewenst of bent u met ons van mening dat het beter is dat bijvoorbeeld het AOC, Lauwerscollege en Singelland gezamenlijk of ieder afzonderlijk in deze regio vakcolleges zou opstarten;


5. Wat kan en wil het college er aan doen om onze scholen mogelijk vakcolleges in te laten voeren in hun opleidingenaanbod? Bent u bijvoorbeeld bereid over dit onderwerp overleg te voeren met de scholen?

De ondernemers van Achtkarspelen zullen erg benieuwd zijn naar uw antwoorden.

www.hetvakcollege.nl

Gemeenteraadsvergadering
van de gemeente Achtkarspelen
op donderdag 23 april 2009

Vragenhalfuur

Vragensteller: Sietze Hoekstra, Partij van de Arbeid Datum: 23 april 2009

Onderwerp: samengaan basisscholen in Achtkarspelen.

Toelichting: Onze fractie heeft bij herhaling het belang van het vormen van brede scholen in onze gemeente bepleit en deze raad heeft op voorstel van onze fractie middels een motie ook uitgesproken voorstander van de vorming van brede scholen te zijn. Vergrijzing is in onze tijd een bekend gegeven. Basisscholen treft de vergrijzing als eerste en ze kampen met een terugloop in leerlingenaantal. Onze fractie is van mening dat deze ontwikkeling zorgelijk kan zijn voor het in stand houden van de onderwijsvoorzieningen in het basisonderwijs. Voor onze fractie is het van groot belang dat een ieder kwalitatief goed onderwijs kan genieten in de eigen omgeving die bij het kind en de ouders past. Wij zijn dan ook ingenomen met initiatieven van staatssecretaris Sharon Dijksma, als genoemd in de Leeuwarder courant van 4 april j.l., met als doel het samengaan van kleine scholen op het platteland te versoepelen , met instandhouding van de eigen identiteit van de scholen. Ook de koepel van besturen, zowel van christelijke als openbare besturen ziet hierin een gunstige ontwikkeling.

De fractie van de Partij van de Arbeid verzoekt het college antwoord te geven op de volgende vragen: * heeft het college reeds kennis kunnen nemen van de voornemens van de staatssecretaris, * deelt het college onze zorg inzake de instandhouding van alle basisscholen in onze gemeente, zowel op dit moment als ook in de toekomst, * heeft het college prognoses van leerlingenaantallen voor de komende 10 jaar in onze gemeente,
* indien het college onze zorg deelt, welke initiatieven zijn er genomen en/of worden genomen om voldoende onderwijs naar eigen identiteit in onze gemeente, en met name in de kleine dorpen, te waarborgen.