VU medisch centrum

Nieuwe werkwijze SEH

Verpleegkundige bij de poort stroomlijnt de hulp

23 april 2009

Vanaf 1 februari werkt de Spoedeisende Hulp met triageverpleegkundigen. Vijf vragen over dit nieuwe fenomeen aan SEH-verpleegkundige Sjaak van Muiswinkel.

Foto: Mark van den Brink Hoe ging het voor 1 februari? "De administratieve kracht schreef de patiënten in, schatte de ernst van de situatie in en haalde er een verpleegkundige bij. De beoordeling gebeurde op klinisch beeld: wat zie ik? Deze werkwijze door ongeschoold personeel is bij wet verboden en niet professioneel. Vandaar deze verandering."

Wat is nieuw?
"Patiënten die hier binnenkomen, worden nu direct gezien door een zogeheten triageverpleegkundige. Deze beoordeelt binnen tien minuten hoe de patiënt ervoor staat en deelt de patiënt in een categorie in volgens het Boston Triage Systeem. Categorie 1 is de meest ernstige. Daar komt meteen een arts bij. Patiënten in categorie 2 krijgen binnen 15 minuten een arts en patiënten uit categorie 3 binnen een half uur. Voor patiënten in categorie 4 en 5 zijn geen termijnen vastgesteld. De triageverpleegkundige schat ook in welke onderzoeken er moeten plaatsvinden. Bloedonderzoek bijvoorbeeld of een röntgenfoto. De onderzoeken bepalen mede in welke categorie een patiënt wordt ingedeeld."

Wat zijn de voordelen?
"Voor de SEH betekent het vooral meer rust en structuur. Een ander - groot - voordeel is dat de triageverpleekundige direct een specialist mag bellen. Dat hoeft niet meer via de eerste hulparts. Is iemand erg benauwd, dan bel je nu meteen de longarts of internist. De patiënt ervaart dat hij sneller wordt geholpen: hij wordt snel gezien en het verdere verloop wordt uitgelegd. En als hij in de wachtkamer zit te wachten informeert de triageverpleegkundige regelmatig hoe het met hem gaat."

Beheerst iedereen de nieuwe werkwijze al?
"We hebben een triage-werkgroep die bestaat uit drie verpleegkundigen van de SEH, de hoofdverpleegkundige en de praktijkopleider. In januari is deze werkgroep geschoold door een Amerikaanse verpleegkundige die al jaren met dit systeem werkt. Daarna heeft de werkgroep alle verpleegkundigen van de SEH getraind."

Nog meer vernieuwingsplannen?
"In het weekeind hebben we veel te maken met sport- en huis-, tuin- en keukenongevallen. Vervelend letsel, maar meestal niet acuut. De wachttijden lopen hierdoor flink op. We denken nu na over fast track: een arts en een verpleegkundige die al dit soort patiënten snel zien en behandelen. Zodat mensen niet hoeven te zeggen: ik ging naar VUmc met een zere vinger en heb drie uur moeten wachten. Een snellere afhandeling zal de patiënttevredenheid doen toenemen."

Annemarie van den Hoven
bron: Tracer