Aquaduct voor A4 bij Steenbergen

Er komt een aquaduct bij Steenbergen waardoor er na jaren overleg en onderzoek een knoop is doorgehakt over de aanleg van het ontbrekende deel van de A4 tussen Halsteren en Dinteloord. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom hebben daarover vandaag een akkoord bereikt. Begin 2011 gaat de eerste schop de grond in voor dit gedeelte van de A4. Het aan te leggen aquaduct is het eerste aquaduct van Noord-Brabant.

De nieuwe A4 in West-Brabant is een belangrijke corridor voor (vracht-) verkeer richting Zeeland en Antwerpen. In 2007 is besloten om deze ten westen van Steenbergen aan te leggen. Om de haven van Steenbergen goed ontsluitbaar te houden is er nu besloten om onder de watergang De Steenbergsche Haven een aquaduct aan te leggen. Hiervoor is een aparte overeenkomst tussen Steenbergen en het Rijk gesloten.

Met de aanleg wordt de ontbrekende schakel van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom ingevuld. Hiermee vormt de A4 straks de verbindende schakel tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. De aanleg van de snelweg zorgt ook voor een ontlasting van het lokale wegennet, met als resultaat minder milieuproblemen en meer verkeersveiligheid. De nieuwe A4 wordt een autosnelweg met 2x2 rijstroken waarop 120 kilometer per uur gereden mag worden.

De keuze voor een aquaduct hing nog af van aanbiedingen uit de markt en een financiële bijdrage van de regio. Alle partijen zijn zeer verheugd dat de inspanningen hebben geleid tot een aquaduct. Voor iedereen staat een goede start van de aanleg in 2011 voorop. Naar verwachting wordt de A4 eind 2013 opengesteld voor het verkeer. Binnen deze planning zal de tijdelijke aansluiting bij Klutsdorp zoveel mogelijk naar voren worden gehaald zodat omwonenden eerder ontlast worden.

Rijkswaterstaat organiseert in mei in Steenbergen een informatieavond voor bewoners en omwonenden. De avond is bedoeld om de stand van zaken en het vervolg van het project toe te lichten.

Noot aan redacties (

RVD Mediafeed