Ministerie van Defensie

Eerste stiltecentrum landmacht

23 april 2009, 15.45 uur

Kolonel Brons (midden) heeft het stiltecentrum geopend. Links één van de kunstwerken. Militairen, veteranen en burgers die een rustig en meditatief moment voor zichzelf zoeken, kunnen vanaf vandaag terecht in het eerste ongebonden stiltecentrum van de landmacht, op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

"Bij veel collega's op de kazerne bestond de behoefte aan een ruimte waar ze even tot rust kunnen", vertelt Wim Riezenbosch, medewerker van het bureau Vastgoed, Milieu en Arbo van RMC Noord. "Het bureau is met deze wens aan de slag gegaan. Het resultaat is het allereerste stiltecentrum bij Defensie. Het centrum is religievrij. Dat wil zeggen dat er geen geloofsuitingen te vinden zijn en dat iedereen er welkom is."

Rust en stilte

Het stiltecentrum is gehuisvest op de Oranjekazerne in gebouw 32 Groot Heidekamp, dat nog door de Duitsers gebouwd is in de Tweede Wereldoorlog. Kolonel Willy Brons verichtte de opening: "Het stiltecentrum hier op Groot Heidekamp moet een plaats zijn voor rust en stilte. Een plaats waar je je even kunt terug trekken uit de hectische omgeving van alledag."

Er zijn twee ruimtes: één waar mensen individueel tot rust kunnen komen en één waar ze rustig in een groepje kunnen praten. In de ruimtes staan twee kunstwerken. Riezebos: "Wanneer een collega is overleden, is de stilteruimte bijvoorbeeld ook geschikt voor het tekenen van een condoleanceregister."