Gemeente Gilze en Rijen

Q-koortsmeldingen GGD Hart van Brabant in 2009

In 2008 ontwikkelden veel mensen in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant de ziekte Q-koorts. Het ministerie van LNV (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) nam maatregelen. Het effect? Dat is nog niet duidelijk, maar zal in de komende jaren blijken. In 2009 zal het probleem nog niet zijn opgelost. De GGD verwacht ook dit jaar nog steeds Q-koortsmeldingen binnen te krijgen.

Aantal meldingen

Mondjesmaat komen de eerste Q-koortsmeldingen bij de GGD binnen. Op 22-04-2009 had de GGD Hart voor Brabant 39 meldingen. Deze meldingen zijn verspreid over het gehele werkgebied. Q-koorts is een infectieziekte met klachten die lijken op griep en kan in sommige gevallen leiden tot longontsteking. Veruit de meeste mensen merken er echter nauwelijks iets van. Q-koorts is met antibiotica goed te behandelen. De GGD Hart voor Brabant coördineert namens de gemeenten de bestrijding en communicatie rond Q-koorts.

Wat te doen bij vragen?

Heeft u vragen over Q-koorts? Kijk dan op de website van de GGD Hart voor Brabant, www.ggdhvb.nl. Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met het Bureau Infectieziektebestrijding van de GGD Hart voor Brabant, via tel. (073) 6404074 op ma. t/m vrij. van 8.30 - 17.00 uur of een vraag stellen via e-mail infectieziekten@ggdhvb.nl.