Gemeente Winschoten


Energiebesparing openbare verlichting Winschoten

Vorige maand koos het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winschoten voor een nieuw verlichtingsplan voor het binnenstedelijk ontwikkelingsgebied Renselkade en Havenkade-West in Winschoten. Met dit verlichtingsplan wordt gezorgd voor uniformiteit van de verlichtingsarmaturen in dit gebied. Het betreft hier onder meer de grote parkeerplaats bij de Tramwerkplaats. Door medewerkers van de gemeente Winschoten en de leverancier IP Lighting is gezocht naar mogelijkheden om energie te sparen. De oplossing is gevonden in het plaatsen van dimmers in de nieuw te plaatsen armaturen. Daardoor wordt tussen 24.00 uur `s nachts tot 6.00 uur in de morgen de verlichting gedimd.

De meerkosten voor de armaturen met dimmers worden binnen twee jaar terugverdiend door een lagere energierekening. Het energieverbruik is door gebruikmaking van de dimmers met bijna 40% afgenomen.

De gemeente Winschoten gaat bij toekomstige vervanging van openbare verlichting nadrukkelijk letten op verdere besparingsmaatregelen.